Conor Shanahan historisk första segrare i Drift Masters European Championships

0
1233

Det blev unge Conor Shanahan som blev den historiske förste segraren i den nya serien. Efter en gastkramande fight mot James Deane stod det klart att Shanahan slagit sin idol.

 

Men vi tar det från början. Det enda svenskhoppet i elimineringen, Pawel Korpulinski, fick möta Stephen Baggsy Biagioni i sin top 32 battle. Pawel körde på sin yttersta kapacitet och gjorde inga uppenbara misstag. Dock bedömdes Baggsy ha gjort det lite bättre och fick segern. En 22:a plats för Pawel, vilket är mycket bra med tanke på motståndet.

En mycket anmärkningsvärd situation var den i top 8 mellan James Deane och Pawel Trela. Den gick till en One More Time, en OMT där vi såg Pawel Trela på gränsen till övertänd. Han var nära att passera Deane redan i första kurvan, och låg på tätt hela vägen, men gjorde en del misstag. I Deanes chase hade han klart sämre proximiity, närhet, till Trela men hade färre misstag längs vägen. Domslutet som till slut kom var att en domare utsåg Trela till vinnare, medan de andra två ville se ytterligare en One More Time. Reglerna i DMEC säger att det får bara vara en OMT, och därför fick Deane vinsten i kraft av bättre kvalresultat. Domarna förklarade sin ståndpunkt både länge och väl i livestreamen.

I top 8 ställdes bröderna Shanahan mot varandra, Conor, 14 år och Jack, 18 år. Lillebror Conor vann då storebror fick tekniska problem, men Conor kom att visa att han förtjänade att gå vidare.

I top 4 fick James Deane möta polacken Dawid Karkosik, en battle som fick gå till en One More Time, Deanes andra för kvällen. I denna OMT vann Deane genom domslut och gick vidare till finalen. I den andra möttes Conor Shanahan och succémannen Tor Arne Kvia från Norge. Där drog Conor Shanahan det längsta strået och tog den andra platsen i finalen.

I battlen om tredjeplats mellan Tor Arne Kvia och Dawid Korkosik körde Tor Arne lika konsekvent som han gjort hela kvällen och tog hem tredjeplatsen.

Finalen blev en av de absolut galnaste battles jag någonsin sett, med sjuk dörr-mot-dörr-körning, snabba transitions och galna inkast. I slutet av banan stötte Deane i muren och drog med sig en kona, som tyvärr fastnade i hans bil och tvingade honom att stänga ner och Shanahan tog vinsten. Det var lite synd att finalen avgjorde så, men faktum är att det nog lutade åt Shanahan ändå.

Vad säger vi då om första omgången av Drift Masters European Championship? Betyg 5 av 5 från DriftZones testpanel. ”Det här är det överlägset bästa jag sett inom drifting”, ”Jag är helt slut, fy xx vilken tävling!”, ”Imponerande!” är några utlåtanden.

Den svenska insatsen lämnar en del övrigt att hoppas på till kommande tävlingar, förutom Pawel Korpulinski som verkligen gav allt och gjorde allting rätt. Motståndaren gjorde det bara lite bättre. Norrmannen Tor Arne Kvia är ett av utropstecknen såklart, som kommer från ingenstans och dyker upp på tredjeplatsen på prispallen. James Deane körde som den gud han är och fick ändå spö av killen som kommer från samma by, som haft Deane som idol sedan 5-års åldern och nu själv står inne på de stora arenorna: Conor Shanahan.

Drift Masters European Championship lämnar en mycket god smak i munnen och vi längtar redan till nästa deltävling i Ungern, i midsommarhelgen! Då hoppas vi att Drift Brothers, Linus och Victor Joensuu, är med, då med sina nya hgk Eurofighters, och även Emil Vikman.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Drift Masters European Championship