Dags för final i Drift Masters European Championship

0
379

Mondello Park, sista etappen i årets Drift Masters Europe Championship och det är svårt att tänka sig ett bättre ställe att avsluta serien än strax utanför Dublin på Irland.

Men även om banan är lovordad från förare som kört den och åskådare som beskådat battlarna så finns det ett bekymmer, resa till Irland med en racingbil är inte helt enkelt. Beroende lite på var man startar ifrån så representerar Irland ett lagom stort logistiskt problem, färjor, tunnlar, Frankrike och inte minst mängden bränsle som försvinner i samma takt som milen avverkas.

Men långa resor har många av de svenska förarna redan i blodet, Jim Olofsson med sin hemmabas i Umeå far och svänger runt i centraleuropa som det vore ingenting. Men Jim hann knappt med att montera ner sin depåutrustning på GDS i Mantorp så fick han åka iväg med sikte på Irland och just Mondello Park.

Hur ser läget ut för våra svenska hopp inför sista deltävlingen då? Det är en intressant fråga, det beror helt och hållet på hur man väljer att se Pawel Korpuliński, han kör i SM och har sin bas i Sverige, men han representerar Polen i tävlingen.

Pawel Korpulinski under deltävling 3 i Riga.
Foto: Stefan Lindgren

Oavsett hur man väljer att se på det så ligger han på en 6:e plats i tabellen inför den 6:e deltävlingen, men han är inte så långt ner att han inte kan klättra på bra med ett pangresultat. Man ska ju inte spekulera allt för mycket, men drifting är en nyckfull älskarinna. Och även om James Deane är omöjlig att rubba från sin förstaplats så är landet öppet för pallplats om allt går vägen!

Jim Olofssons krasch i Riga
Foto: Stefan Lindgren

Jim Olofsson har inte riktigt fått det att fungera den här säsongen, enorma problem och en lagom skopa otur har satt käppar i hjulen för honom i varje handvändning. Allting från kardanaxlar till totalskrotar med rullningar och den bästa bildserien i DriftZones historia har varit hinder på vägen för Jim. Men nu kommer han från en färsk första placering på Gatebil och vi får hoppas att det är tillräckligt med vind i seglen för att klättra upp från hans nuvarande 31 placering i tabellen!

Christian Erlandsson i Riga
Foto: Christer Hägglund

Nästa och sista svensk i DMEC är Christian Erlandsson som lite lustigt ligger på en 30 placering i tabellen med exakt samma poäng som Jim (och Tobiasz Puścian från Polen). Förra tävlingen så fick vi se vilken sorts bana som var fördelaktig för Christian, långa håriga höghastighets initieringar var något som han visade att han inte var rädd för. 10:e placering på Hockenheim efter fenomenal körning, men nu är det Mondello som gäller och om det är en fördelaktig bana för Christian återstår att se!

Vi nämnde James Deane tidigare och han orubbliga 1 plats i tabellen, och orubblig är den inför kommande helgs tävling, 187 poäng före tvåan betyder att han inte kan petas från första platsen och pokalen är hans. Men Mondello och Irland är James hemma bana och han kommer inte hålla av bara för att vinsten är säkrad, nu är det hemmapubliken som ska imponeras på, och ingen kan imponera med sin körning som en full tilt James Deane med bly i foten och mord i blicken!

Andra hemmaförare är Conor Shanahan och hans bror Jack ligger på en 5:e respektive 13:e plats i tabellen. Conor storkörde i öppningen på säsongen i Plock och slog ut James deane i finalen i vad som kan anses vara en av de mest spektakulära fighterna i DMEC. Tyvärr så har han inte riktigt visat samma form efter det racet, bekymmer med bilen och bekymmer med banor har lett till att han inte får sträcka ut benen på det sätt han gjorde i Plock.

Summa sumarum är att spelplanen är relativt öppen, och ingen som inte heter James Deane sitter stadig på sin plats i tabellen. Men en sak är säker, alla kommer att kämpa stenhårt för att visa sina fans, sponsorer, landsmän och motståndare att dom hör hemma i DMEC och att den största ligan i Europa har de bästa förarna!

Kval och eliminering på söndag!

Text: Emil Åhman – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren, Christer Hägglund – DriftZone.se