Deltävling 5 i Drift Masters: Hockenheim

0
277

Även i Drift Masters European Championship så börjar säsongen lida mot sitt slut. I helgen körs deltävling fem av totalt sex.

James Deane. Foto: Stefan Lindgren (arkiv)

Denna gång reser DMEC-cirkusen till Tyskland och Hockenheimring. En klassisk bana på många sätt, belägen i Hockenheim, Baden-Württemberg, ca 10 mil söder om Frankfurt am Main. Byggd redan på 1930-talet har den sedan 1970 många gånger varit värd för Formel 1, och sedan 2008 körs Tysklands Grand Prix här på jämna år.

Förra deltävlingen i DMEC gick i Torún i Polen. En liten, tight bana på en speciellt för tävlingen asfalterad bana på en speedwaystadion. Vi såg då James Deane ta hem segern efter en final mot Pawel Trela. Trea blev Pawel Borkowski och fyra Jakub Przygonski. För våra förare med svenskanknytning gick det inte lika bra den här gången. Jim Olofsson gjorde sitt bästa kval i DMEC och landade på en sextonde plats. Tyvärr fastnade Jim med bilen i en däckbarriär under lördagens träning, skadade bilen svårt och det blev ingen eliminering. Christian Erlandsson kom på en 38:e plats i kvalet och missade därmed elimineringen. Pawel Korpulinski gjorde ett fint kval och hamnade på en sjunde plats. Pawel åkte ut i top 16 mot norrmannen Tor-Arne Kvia, efter att ha gjort en mindre piruett med bilen i samma däckbarriär som Jim.

I totalen hittills så är det James Deane som dominerar. Han har 376 poäng, och 99 poängs ledning före tvåan, polacken Grzegorz Hypki med 277. Trea är Pawel Borkowski 210 poäng, fyra, succémannen från första deltävlingen, Conor Shanahan med 201, femma Juha Pöytälaakso 175. Samma poäng har sexan, fjolårsmästaren Adam Zaleweski. Eftersom man får 100 poäng för vinst och dessutom några poäng för kvalresultat, så ser ni att det kommer att krävas något alldeles extraordinärt för att peta ner Deane från toppen i serien. Men om det ska hända så lär det ska ske här på Hockenheim, då sista deltävlingen går på Mondello Park, en bana som Deane kan bättre än sin egen byxficka.

Christian Erlandsson ligger just nu på en 38:e plats, Jim Olofsson på en 34:e och Pawel Korpulinski på en åttonde plats. Det här är viktigt om du vill följa dagens kval, då startordningen i kvalet är den aktuella tabellen i bakvänd ordning. Just nu är det 69 förare i tabellen, vilket innebär att om alla är med så startar Erlandsson och Olofsson någonstans i mitten.

Juha Pöytälaakso under tredje deltävlingen i Riga. Foto: Christer Hägglund (arkiv)

Ska man innan kvalet våga sig på en gissning av tävlingens utgång så tror jag att Deane kommer att vara med i top 4. Han har kört så stabilt hittills att jag har svårt att se vad som skulle kunna stoppa honon vid torrt väder. Igår kväll kom det rejäla regnskurar, men väderprognoserna som finns nu visar på torrt väder både för kval och eliminering. Jag tror dessutom att Juha Pöytälaakso kommer att vara med högt upp, liksom han var i Mariapocs i Ungern. Vi kommer med all säkerhet att se ett par polacker högst upp, och jag tror att Grzegorz Hypki är en av dem. Sedan drar jag till med en liten chansning som fjärde man i top 4, Pawel Korpulinski. Pawel har kört fint under hela DMEC-säsongen, han ledde Swedish Drift Championship inför sista deltävlingen, men tappade den ledningen och blev tvåa. Det är svårt att smälta för en sådan extrem tävlingsmänniska som Pawel, så jag tror att han kommer att plocka fram det lilla, lilla som behövs för att ta honom hela vägen upp den här gången.

Livestream från kvalet börjar idag kl 16.00 och sänds bland annat på DriftZone’s Facebook-sida. Missa inte det!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren, Christer Hägglund – DriftZone.se