Finske mästaren Niko Määttälä i DMEC 2020

0
116

En av de nya förarna i DMEC 2020 är Niko Määttälä från Finland. Vi frågade Niko några frågor om vem han är och om den kommande säsongen.

Berätta lite om dig själv, din bil och hur du hamnade i driftingen
-Jag är en 34 år gammal bilmekaniker och däckspecialist. Stolt pappa till två grabbar. Bilen är en Nissan S15 Silvia med en Dodge R5P7 Nascar NA-motor, som ger 832 hästkrafter och 852 Nm i vridmoment. Sundforss specialdelar i framvagnen och Wisefab i bakvagnen. Sailun Atrezzo R01-däck. Jag började drifta 2008 och köpte den här bilen då, och har kört den sedan dess. Intresset för drifting kom när jag såg videos på nätet och tänkte att det skulle vara kul att prova. Så jag har provat i 12 år nu…

Vad har du nått för framgångar hittills?
-Vi har mestadels deltagit i det finska mästerskapet där vi blev mästare förra säsongen. Men vi har också tävlat i Baltikum med en hel del pallplatser.

Du vann det finska driftingmästerskapet. Hur kände du när det var klart att du vunnit? Och hur skulle du summera säsongen som var?
-Förra året var fantastiskt. Allting gick väldigt bra, inga stora haverier och bilen gick riktigt bra. Teamet jobbade hårt och allt jag behövde göra var att koncentrera mig på att köra och göra min del. Vi hade bra erfarenhet från tävlingar utanför Finland och de gav oss bra självförtroende inför nästa säsong.

Den här säsongen ska du tävla i DMEC. Vad är dina planer eller mål för säsongen?
-Att vinna. Allt annat är ett misslyckande.

Kommer du att tävla i Finland också, eller kommer du att fokusera på bara det europeiska mästerskapet?
-Tävlingarna krockar i nästan samtliga fall så jag tror att vi koncentrerar oss på den europeiska serien i år. Förhoppningsvis kan vi utmana de andra tävlande och ha en bra säsong i DMEC. Några tävlingar måste vi vara med på även här i Finland, och dessa är Ventsia Drifting i vår hemstad Kokkola, som vi arrangerar själva, och min fästmö Hannas egen tävling JKL Drift King i Jyväskylä.

Text: Anastassia Samoilova – DriftZone.se
Foto: Anastassia Samoilova – DriftZone.se