Grzegorz Hypki vann Drift Masters i Ungern

0
275

Det blev polacken Grzegorz Hypki som till sist tog hem segern i Drift Masters European Championships andra omgång i Mariapocs, Ungern. En tävling där vädret kom att röra om rejält i grytan.

Som vi rapporterade om redan från kvalet i fredags, när regnet började falla i mitten av andra kvalomgången, blev det alltså väderomslag även under elimineringen. Under top 32 flöt det på bra, men under top 16 blev det under en tid helt stopp, då det tunga regnandet gjorde att man inte kunde fortsätta tävlingen med säkerhet för förarna.

Den första battlen av alla var den mellan den i kvalet trettioandraplacerade Jim Olofsson och kvalettan James Deane. Jim såg ut att gå in i battlen med den enda inställningen man kan ha: att göra det man kan och hoppas att världsstjärnan gör ett misstag. Jim gjorde två fina åk och när det till slut meddelades att Deane vunnit var det många som höjde på ögonbrynen och tyckte att en One More Time åtminstone varit på sin plats. Domaren som kommenterade domslutet i livestreamen gav Deane 6-4 i första och 5-5 i andra, alltså totalt 11-9 och minsta möjliga marginal. Pawel Korpulinski slog ut Daniel Saevik, som under första åket slant in i muren och förstörde sin bil, vilket gjorde att han inte kom till start i andra.

I top 16 blev det en längre paus på grund av regnet innan Pawel fick möta Ivo Cirulis, och där blev det vinst och vidare till top 8. Där fick Pawel möta Bartosz Stolarski i en tuff battle som slutade med att Stolarski gick vidare och Pawel slutade därmed på en mycket fin femteplats.

I top 4 blev det så att James Deane kom att stå mot Grzegorz Hypki och Juha Pöytälaakso mot Bartosz Stolarski. Här var det polacken Hypki och finske Pöytälaakso som tog segrarna och säkrade varsin finalplats. Deane och Stolarski möttes i battle om tredjeplats, där Deane vann.

Finalen gick fortfarande på mycket blött underlag. Finländaren började i lead och genomförde ett bra leadåk, där Hypki hängde på ganska nära hela vägen. När rollerna byttes var det svårt för finländaren att hänga med i starten, men han tog ikapp och dök in på Hypkis dörr, tappade lite mark igen för att till sist dyka in och ligga dörr mot dörr över mållinjen. Till sist bedömde domarna att Hypki var den som genomförde de båda åken på bästa sätt och han vann andra deltävlingen. Juha Pöytälaakso, vinnaren av Drift GP 2017, blev tvåa, James Deane trea, Bartosz Stolarski fyra och alltså Pawel Korpulinski femma.

Nästa omgång i Drift Masters European Championship går första helgen i augusti i Riga.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Drift Masters European Championship