Hockenheim: Största svenska framgången i DMEC och Deane klar mästare

0
381

Det blev en fin svensk framgång i Drift Masters på lördagen när Christian Erlandsson kom på en mycket fin tionde plats. Det blev också klart att James Deane blir Drift Masters European Championships förste mästare.

Ni kommer ihåg kvalet igår, där Pawel Korpulinski blev kvaletta, före fantomen James Deane, Andrius Vasiliauskas på tredje plats och Christian Erlandsson på en mycket hedrande fjärde plats. Jim Olofsson kvalade också in, på en 32:a plats i hård konkurrens.

Spänning direkt i top 32

Med Pawel Korpulinski på första och Jim Olofsson på 32:a plats inser alla som vet hur en elimineringsstege sätts samman att top 32 skulle komma att börja med en för oss svenskar högintressant första battle i tävlingen. Det blev alltså en repris på top 8-battlen på Sundsvall Raceway förra helgen, där Jim genom att slå ut Pawel även tog bort Pawels chanser att behålla ledningen i SDC. Den här gången var det dock Pawel som hade det uppenbara övertaget med gårdagens fina kvalrunda, och det slutade också med att Pawel vann och Jim blev utslagen. Som kval 32:a och utslagen i top 32 blev det också redan där med säkerhet en 32:a plats för Jim i tävlingen. För Christian Erlandsson var det Stephen Baggsy Biagioni som stod för motståndet i top 32. Erlandsson började med att slå ner en kon i starten. Båda förarna missade de första rödflaggorna så efter lite drygt första tredjedelen av banan slog förarna av på farten och återvände till starten. Erlandsson lyckades dock hålla nerverna under kontroll och körde en fin start. Baggsy hade problem med bilen och satsade hårt för att hinna ikapp Erlandsson efter första kurvan. Han satsade dock lite för hårt och satte vänster framhjul i sidan på Erlandssons Subaru, vilket gjorde att Baggsy inte kunde fortsätta och Erlandsson var vidare till top 16.

Den viktigaste battlen av alla i top 32 var dock den nionde, mellan kvaltvåan James Deane och Grzegorz Hypki. Deane serieledare och Hypki tvåa, 99 poäng bakom. Det hela slutade med att Hypki blev utslagen och det stod redan här klart att Deane var mästare, då ingen kunde nå upp till hans poäng, ens vid en seger vid nästa tävling. Lite tråkigt inför finalen, men sånt är livet ibland.

Andra stora namn som åkte ut i top 32 var Juha Pöytälaakso (5), Krzysztof Romanowski (11) och Tor Arne Kvia (10).

Top 16, oturen slår till

I top 16 slog Pawel Korpulinski ut Janis Eglite efter fortsatt stabil körning. För Christian Erlandsson uppstod vissa problem när det blev slut på både bränsle och däck inför top 16. Pawel Korpulinski lånade ut däck, dock av ett märke som han inte kört på innan. Och det var ingen mindre än serietrean Pawel Borkowski som stod på andra sidan startern. Erlandsson kom inte helt rätt i initieringen och hamnade därför lite utanför banan med bakdelen, gjorde en dirt drop och slog sönder en del karosseridetaljer och sannolikt en del i hjulupphängningen. I vanliga fall hade det nog inte varit någon omöjlighet att fixa under de fem minuter man har att ta till under en tävling för att laga bilen, men i DMEC finns inga så kallade competition timeouts. Så det var färdigkört för Erlandsson som till sist hamnade på en mycket fin tionde plats. Riktigt roligt med en rejäl framgång för Erlandsson och hans team!

Förbannelsen med top 8

I top 8 kom så Pawel Korpulinski att möta den ene av Red Bull Drift Brothers, Joe Hountondji och det kom att visa sig att förbannelsen för Pawel att ta sig förbi top 8 består ännu, då Hountondji vann och gick vidare. Adam Zalewski slog ut Pawel Borkowski, James Deane vann mot tävlingens utropsttecken, dansken Mikkel Overgaard, och Benediktas Cirba vann mot Nigel Colfer.

Mästare i top 4

I top 4 ställdes Adam Zalewski, regerande Drift Masters-mästaren, mot Joe Hountondji, King of Europe-mästare, och James Deane, regerande mästare i Formula Drift och redan klar som 2018 års mästare i Drift Masters, mot Benediktas Cirba. Efter två tuffa battles var det Adam Zalewski och James Deane som fick ta plats i finalen, medan Joe Hountondji mötte Benediktas Cirba.

Battle om tredje pris och final

I battlen om tredje pris gjorde Benediktas Cirba en fin leadrun och Hountondji en bra chase. När rollerna byttes så gjorde Hountondji ett misstag och åkte av banan. Utgången av den battlen var alltså ganska given. I finalen var körningen av mycket hög kvalitet, där man såg att det var två mästare som möttes. Det var omöjligt för domarna att utse en vinnare och en one more time utdömdes. Förarna la på fräscha däck och skulle ställa upp, när Adam Zalewski upptäckte att något var fel i hans bakvagn, sannolikt en svit sedan en påkörning av Pawel Borkowski i top 8. Även utgången av finalen blev därför helt given, även innan förarna tog plats på prispallen.

Resultat, DMEC deltävling 5:
1 James Deane
2 Adam Zalewski
3 Benediktas Cirba
4 Joe Hountondji
5 Pawel Korpulinski
6 Pawel Borkowski
7 Nigel Colfer
8 Mikkel Overgaard
9 A, Vasiliauskas
10 Christian Erlandsson
11 Kajetan Rutyna
12 Jack Shanahan
13 Janis Eglite
14 Max Heidrich
15 Calin Ciortan
16 Pawel Trela
17 Sebastian Fontijn
18 Elias Hountondji
19 Conor Shanahan
20 Michal Reichert
21 Serhii Kremets
22 Juha Pöytälaakso
23 Tor-Arne Kvia
24 Jason Banet
25 K, Romanowski
26 Matt Carter
27 Daniel Saevik
28 Mevlud Meladze
29 Stephen Biagioni
30 Ivo Cirulis
31 Grzegorz Hypki
32 Jim Olofsson

För att sammanfatta tävlingen så var det naturligtvis en stor framgång för alla förarna med svenskt intresse. Christian Erlandsson kvalade in som fyra och slutar på en tionde plats, Jim Olofsson kvalar in som nr 32 av 55 startande och tar också 32:a platsen och fler poäng i tabellen. Innan tävlingen sa jag att det var Pawel Korpulinskis tur nu. Efter att han blev kvaletta igår så kände jag mig övertygad om att jag hade rätt. Tyvärr visade sig lite otur för Pawel och mitt tips slog inte in, men att Pawel för tredje gången i år blir femma visar med all önskvärd tydlighet att han hör hemma i toppen och att det bara är en tidsfråga innan den stora framgången kommer!

Sista omgången i DMEC går 23:e september på Mondello Park i Irland. Mästerskapet är som sagt avgjort redan så till vida att James Deane är mästare. Platserna därefter är det dock öppnare om, så det blir säkert en spännande tillställning!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Amar Halilovic – Snapback Photography