Jack Shanahan vinnare på blött Mondello Park, James Deane DMEC-mästare

0
232

Efter en tävling som inte liknade något annat stod det klart att James Deane lyckades försvara sitt Drift Masters-mästerskap. Men i finalen kraschade han tungt.

Finalen på Mondello Park blev en blöt historia med regn större delen av dagen. Eftersom Drift Games körde på lördagen skulle hela DMEC-tävlingen avgöras under söndagen, dvs kval, topp 32 och topp 16 till final. Efter första kvalrundan stod två av tre mästerskapskombatanter med nollor, Jack Shanahan och James Deane. Den tredje, Duane McKeever, hade med en 89 poängsrunda satt press på sina motståndare. Nerverna höll ihop någorlunda på dessa båda där Shanahan körde en 72-poängsrunda, som gav honom en 19:e plats, och Deane en 83-poängsrunda, vilket räckte till en åttonde plats. Kvaletta blev Conor Shanahan, med 94 poäng, före Elias Hountondji med 93 och Duane McKeever som höjde till 90 i sin andra runda. Christian Erlandsson satte sin första runda och fick moderata 51 poäng. I andra kvalåket snurrar Erlandsson och 51 poäng räcker till 30:e kvalplats.

Med 30 förare till eliminering fick Conor Shanahan och Elias Houndtondji bye runs. I princip alla toppförarna gick vidare från topp 32, förutom Benediktas Cirba, som förlorade mot Paul McCarthy. Christian Erlandsson ställdes mot tredjekvalade Duane McKeever. Efter kontakt i första åket så kunde inte Christian vända på det i andra åket och åkte ur och slutade på en trettionde plats.

Under topp 16 började favoriterna falla, där Conor Shanahan åkte ut mot Lee Scott, Adam Zalewski mot Tor Arne Kvia och vikitgast av allt Duane McKeever som åkte ut mot Jack Shanahan. En stor missräkning för McKeever som behövde gå längre för att utmana Deane om totalsegern.

Till topp 8 tilltog regnet till monsunliknande styrka, och i första battlen mötte James Deane unge Lee Scott. Deanes bil vattenplanade i första kurvan och gick hårt in i muren, på ett sätt vi aldrig sett James Deane tappa kontrollen på en bil. Han stötte även samman med Lee Scott, men hans bil fick inte så allvarliga skador. Deane ute ur tävlingen och överraskningen Lee Scott vidare till topp 4. Efter det gavs förarna chansen att avsluta tävlingen på grund av vädret, men förarna bad om att få fortsätta. Istället justerades linjen in i första kurvan, från en ytterzon till att hålla inner till mitt i kurvan. Tor Arne Kvia och Joe Houndtondji var svåra att åtskilja på den justerade bansträckningen och fick gå en one more time, där Houndtondji tyvärr slog ut den mycket starke norrmannen. Även brodern Elias Houndtondji gick vidare och Jack Shanahan vann den avslutande battlen i topp 8.

I sjutton år hade irländarna varit obesegrade på hemmaplan, men nu med tunga namn som Deane och McKeever utslagna och en riktig rookie i topp 4 föll ansvaret tungt på Jack Shanahan att se till att sviten förlängdes med ytterligare ett år. I den första battlen möttes Joe Houndtoundji och Lee Scott, där båda körde bra i första åket, men där Houndtondji blev för het på gröten i sin chase och gav bort segern till Scott. En irländare i final. Elias Houndtondji var nu den som hade kvar chansen att utmana sviten, men Jack Shanahan blev för tuff och gick vidare till en helt irländsk final.

Under tiden fortsatte regnet att falla tungt över Mondello Park, och bröderna Houndtondji fick ställa upp sig för att köra battle om tredje pris mot varandra, en battle som den yngre brodern Elias vann.

I finalen körde den unge och helt okände Lee Scott som om det inte fanns någon morgondag. Och i finalen i den sista deltävlingen för säsongen ligger det väl en del sanning i att morgondagen åtminstone är väldigt avlägsen. Eftersom han kvalade bättre än Shanahan fick Scott börja i lead, något han gjorde fantastiskt bra. I sin chase kastade han helt utan rädsla in bilen bakom Shanahan och utmanade verkligen den välmeriterade, om än också unge, före detta IDC- och BDC-mästaren. När Dave Egan avslöjade vinnaren var det Jack Shanahan som drog längsta strået. Dock får man säga att Lee Scott verkligen har presenterat sig för den europeiska driftingpubliken.

Det här innebär också preliminärt att James Deane behåller sitt mästerskap, samt att Jack Shanahan smiter förbi och kniper silvermedaljen före Duane McKeever. Vi återkommer med en utförligare utvärdering av DMEC-säsongen när tabellen blir officiell.

Noterbart är att ett antal av förarna inte deltog i denna den sista deltävingen i årets DMEC, som exempelvis högt placerade Pawel Korpulinski, Juha Rintanen och Grzegorz Hypki, samt Max Miller, Roman Kolesar, Mikkel Overgaard, Ahmad Daham och Dawid Karkosik.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten – DriftZone.se (arkiv)