Krönika: ”It’s Riga baby”

0
210

Att möta sina hjältar sägs ju inte alltid vara så bra. Då man kan ha dragit upp en bild i sitt huvud om något som kanske inte stämmer överens med verkligheten. Att då i så fall byggt upp för höga förväntningar som helt enkelt inte kan mötas.

Lite sådana tankar fick jag när jag klev av planet i Riga. Under många år har det varit en dröm att åka till Bikerniekibanan i Riga. Tävlingen jag sett fram emot att besöka är inte mindre än Drift King of Riga ingåendes i Drift Masters European Championship. Ett event som under många år har hållit en mycket hög nivå och som tycks ha en viss känsla kring det.

Den berömda taggen #itsrigababy pryder alla inlägg i sociala medier. Ett uttryck som för med sig något speciellt, vad är svårt att sätta fingret på, men tittar man i ögonen på någon som varit där när de säger orden så förmedlas en känsla. Jag pratade med många om detta under dagarna och de flesta kände samma sak. Mycket underligt.

Banan i sig är snabb men ändå teknisk och består av asfalt, curbs och betongmurar såsom de flesta banor innehåller. Bilarna är välkända chassien t.ex GT86/BRZ, BMW E46 och Nissan S14/S15. Övervägande med 2JZ-motorer. Inget ovanligt där heller egentligen. Det stora antalet HGK-chassien utmärker sig en del. Företaget ligger nämligen granne med banan och har till och med en egen infart.

Om vi tar förarna då. Dessa är Europas vassaste och att erövra King of Riga kronan är i sig mycket större än att vinna enbart en deltävling. Förarna var så sjukt taggade inför tävlingen att det var en hel del dörr i dörr körningar redan tidigt under träningarna. 100% attack från start.

Publiken var också något som var speciellt. Det var galet mycket folk. Läktarna var överfulla med förväntansfulla åskådare. Även runtom banan stod folk i trippla led längs staketen. Alla hejade på alla förare. När det var en bra repa så jublade och applåderade verkligen alla.

Tar man dessa ingredienser och kryddar med bra väder så blir det en magisk helg. Jag fick rysningar flera gånger när jag stod vid banan och en bra repa kördes. Hög fart, mycket rök, galna attackar och flera tusen personer som jublar. En stämning som jag känt väldigt få gånger på driftingevent. Det kanske skulle vara finalen på Super3 på Rudskogen.

Så, ska man träffa sina hjältar? Ja, det tycker jag. För ibland är det så bra och till och med bättre än vad man kunnat föreställa sig. Jag hoppas att jag får möjligheten att återvända till Bikernieki och Drift King of Riga fler gånger.

Jag har försökt förmedla lite av denna #itsrigababy-känsla i en film. Klicka på den och ta en titt.

Text: Mattias Laago – DriftZone.se
Foto: Mattias Laago – DriftZone.se