Martin Richards årets Drift King of Riga

0
343

Det blev i vanlig ordning en händelserik tävling när Drift King of Riga skulle utses, och det var kanske inte den mest väntade vinnaren som stod högst på prispallen efteråt.

Serieledaren Duane McKeever åkte ut redan i top 32 efter att ha haft kontakt med Daniel Brandy Brandner, något McKeever bedömdes skyldig till. I en intervju i livestreamen kommenterade McKeever domslutet med att det enligt hans uppfattning var tillåtet att släppa av gasen vid ingången till muren, men inte före, och att anledningen till kollisionen var att Brandner bromsade i samband med ytterzon 4. Serietvåan och kvaltvåan James Deanes bil gick inte som den skulle efter starten och han fick inte bilen i drift utan tvingades bryta. Även fyran i serien, Juha Rintanen, åkte ut redan första omgången, då han med bilproblem inte kom till start i sin battle.

Att flera i seriens topp åker ut såhär tidigt öppnar upp för till exempel Conor Shanahan, men även Conor möter sin överman redan i första omgången, i form av estländaren Eriks Ulass. Även kvalsjuan, femman i serien och tvåan här förra året Grzegorz Hypki får respass i mötet med wildcard Mihkel Norman Tults.

I top 16 började dramatiken i andra battlen, där Tor-Arne Kvia såg ut att förlora mot Ahmad Daham, men där det istället blev en OMT på grund av en rakkörning av Daham i sin chase. Adam Zalewski vann mot förra omgångens överraskning, Max Heidrich, genom att Heidrich stötte i Zalewski och förstörde sin fälg på höger fram och inte tilläts starta i andra halvan av battlen.

Jack Shanahan startade top 8 med att slå ut Tor-Arne Kvia och Gocha Chivchyan slog ut Daniel Brandner. Eli Hountondji mötte Martin Richards i en battle med ett par klassiska driftbilar, en BMW E30 och en Nissan R32 Skyline, en battle som fick gå till en One More Time. Richards tog hem OMT efter två riktigt jämna battles och tog en plats i top 4. I den sista battlen i top 8 vann Adam Zalewski mot den andra av Red Bull Drift Brothers, Joe Hountondji.

Top 4-battlen mellan Jack Shanahan och Gocha Chivchyan var en av de allra bästa i hela tävlingen, där Gochas chase var inget annat än galen. Jacks chase var inte mycket sämre, där man trodde att han var uträknad ett par gånger, med en liten dirtdrop bland annat. En riktigt jämn battle som Gocha Chivchyan tog hem till slut och stod som förste finalist, just på grund av den dirtdrop som Jack gjorde.

Adam Zalewski satt full fart i sin battle mot Martin Richards, men krängde av ett däck under ytterzon 1, vilket ledde till att han kom ur linjen senare på banan och fick problem. Detta ledde också till att Adam inte fick starta i andra halvan av battlen och andra finalplatsen till Martin Richards.

I battlen om tredjeplats möttes födelsedagsbarnet Jack Shanahan och Adam Zalewski. Shanahans lead var jämn och bra, och Zalewski höll sig vid Jacks sida hela vägen. När rollerna byttes var skeendet detsamma, med en stadig och bra lead med bra linje från Zalewski och med Shanahan på lagom avstånd hela vägen. Svårt för domarna som bedömde det som en One More Time. I OMT såg det till en början likadant ut, men strax innan ytterzon 5 körde Zalewski bort sig i röken och en klar fördel Shanahan efter första. Shanahans chase saknade nästan motstycke under tävlingen, mycket tack vare en riktigt bra lead av Zalewski. Shanahan tog därmed hand om tredjeplatsen.

Finalen mellan Gocha Chivchyan och Martin Richards bjöd Chivchyan på ett bra leadåk. Richards chase var bra och det var verkligen inget fel på aggressiviteten, men han fick offra linjen ett par gånger för att kunna komma nära den nästan omänskligt snabbe ryssen. Med ombytta roller körde Richards en riktigt bra lead, Chivchyan gjorde färre misstag än Richards i chase, men han låg å andra sidan inte lika nära. Under ytterzon 5 gjorde han ett misstag och snurrade runt, vilket gav segern till Martin Richards. Grattis till Storbritanniens första seger i Drift Masters European Championship.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Mattias Laago – DriftZone.se Björn Billsten, Henrik Andersson – DriftZone.se (arkiv)