Mästaren Deane segrade i sista deltävlingen av DMEC!

0
530

Med ett pressat tidsschema med kval, top 32 och top 16 till final samma dag avgjordes finalen i Drift Masters European Championshop på söndagen. En dag som bjöd på en del överraskningar.

Christian Erlandsson. Arkivbild

Kval

Kvalet tog sin början vid lunchtid. Som vanligt var det många förare som skulle reduceras till de 32 som får plats i elimineringsstegen. För våra svenska hjältar började det inte jättebra i första kvalåket, Jim Olofsson fick 58,3 och Christian Erlandsson 61,3. Pawel Korpulinski, kvaletta i förra deltävlingen i Tyskland, gick inte riktigt att känna igen och fick 78,7 i sitt första kvalåk. I andra steppade Jim och Christian upp och fick 75,7 respektive 72 poäng, vilket räckte till en 26:e respektive 28:e plats. Pawel nollade i sitt andra åk och hans 78,7 gav en 23:e kvalplats.

Joe Hountondju. Arkivbild

Top 32, oväntad tidig sorti och bra battles (urval)

Kvalettan James Deane mot kvaltrettiotvåan Pawel Borkowski, Pawel tappade i början, sedan bra. Deane var bra med hela vägen i sitt chaseåk. Deane vidare. Mitch Larner-Grzegorz Hypki, där Hypki gick av i sin chase. En One More Time. Hypki av igen, avbröt. Larner vidare och serietvåan Hypki utslagen. Duane McKeever-Krzytztof Romanowski. Segraren från IDC dagen innan, Duane McKeever vidare mot en av DMEC:S främsta förare. Wang-Biagioni inte helt perfekt lead av Wang. Wang går i alla fall vidare och slår ut Baggsy. I Conor Shanahan mot Mark McBurney var McBurney av först i sin lead, Shanahan följde efter. McBurney nollad. Shanahan vidare. Matt Carter, i toppform dagen innan i IDC, mötte Aurimas Vaskelis. Formen såg ut att hålla i sig för Carter som gick vidare.

Joe Hountondji mot Christian Erlandsson, I Christians chase överstyr han in i första kurvan och går av. Följde upp med en riktigt bra leadrun, men misstaget i chaseåket väger tungt och Hountondji går vidare. Paul McCarthy-Dean Kearney, irländaren med hembyggd BMW gör det oväntade och slår ut landsmannen och FD-föraren Kearney med den imponerande Vipern. En rejäl skräll! Alan Haynes-Jim Olofsson, där Haynes snurrar i Link-kurvan och ger Jim en stor fördel inför sitt leadåk. Jim förvaltar det på ett bra sätt och visar på stor rutin och lugn på blött underlag. Olofsson vidare till top 16! Trela-Korpulinski, Korpulinski går ut vad som ser ut som lite övertaggad, och gör ett av väldigt få misstag man ser honom göra genom att ha för hög fart in i första kurvan och snurra. Trela tar första halvan klart. I andra förvaltar Trela och går vidare, medan Pawel Korpulinski gör en oväntad tidig sorti.

Jack Shanahan-Kevin Quinn Jack ville visa hemmapubliken sitt bästa, men lyckades inte ta sig vidare från top 32. Kevin Quinn vidare. Max Heidrich-Elias Hountondji, Heidrich, 14:e plats senast, kvalade bra, men mot RedBull-brodern Eli Hountondji tog det stopp redan i top 32. Juha Pöytälaakso-Joe Doyle Sjättekvalade finländaren Pöytälaakso vinner mot Joe Doyle och går vidare till top 16. Oliver Evans-Adam Zalewski, Evans, en av IDC-förarna, kvalar elva och får möta fjolårets mästare Adam Zalewski. Zalewski vidare.

Jim Olofsson. Arkivbild

 

Top 16, spänningen tätnar

James Deane-Mitch Larner, Larner ruskigt het i inledningen på sin chase, men har riktigt dåligt fäste. Deane stabil lead. Larner långt ut i första kurvan, dålig proximity från Deane i Larners chase. Deane vidare. Duane McKeever-Forrest Wang, McKeever lite långt ut i första kurvan, Wang långt ut på gräset efter honom. Bra lead av Wang, liten miss i andra långa ytterzonen, men annars bra. Domarna bedömer att McKeever vinner andra halvan och ger honom vinsten, trots oenighet. Domaren från Tjeckien ville ge Wang vinsten, då han han ansåg att det faktum att båda bilarna åkte av i första kurvan, var leadbilens fel. Farten var orsaken till avåkningen och farten sätts av leadbilen. Jag håller med honom! Conor Shanahan-Matt Carter, mycket bra proximiity av Carter under i stort sett hela hans chase. Bra lead av Shanahan i tuffa förhållanden också. Shanahan lyckades inte hålla samma proximity, men vissa frågetecken om linjen i Carters lead. Carter vidare. Joe Hountondji-Paul McCarthy, bra proximity av McCarthy hela vägen. När vi vände på det hela var Joe Hountondji bra med hela vägen han också, men segern till Paul McCarthy. Tor-Arne Kvia-Janis Eglite, där Kvia satsade lite för hårt i första böjen och kommer utanför med båda bakhjulen. För övrigt ett riktigt bra leadåk av Kvia. I andra gör Eglite en bra lead, och Kvia en bra chase, men på grund av nollan i första för Kvia är det Eglite som går vidare.

Pawel Trela-Jim Olofsson. Trela accelerade ifrån Jim i starten på grund av en missad växel. Med ett flertal billängder att ta igen blev chaseåket ganska ointressant. Jims leadåk såg i stort sett bra ut, förutom på ett ställe, där han nästan snurrade, och hamnade på en konstig linje. Vinsten till Trela och en sextondeplats till Jim. Eli Hountondji-Kevin Quinn Bra leadåk av Eli, konstig linje från början av Quinn, som sedan får kämpa med att hinna ikapp Elis mycket bra leadlinje. I andra får Eli bakhjulen långt ut i första böj, och hinner inte riktigt ikapp. I och med att bakhjulen är utanför spelar det liten roll också, en nolla till Eli för chasen. Quinn vidare. Juha Pöytälaakso-Adam Zalewski Bra leadåk av Pöytälaakso, och galen proximity av Zalewski från Link-kurvan och framåt. Pöytälaakso sätter ett par hjul av banan i kurva ett, och det väger över till polacken, som genast svarar med att ligga väldigt nära utanför banan i ytterzon 4. Zalewski vidare.

Matt Carter. Arkivbild

Top 8, mästarmöten på rad

James Deane, irländsk mästare, europeisk mästare och Formula Drift-mästare mot nye irländske mästaren Duane McKeever Efter att McKeever haft riktigt bra proximiity i sitt chasåk händer något med McKeevers bil i leadåket. Synd, då McKeevers linje var bättre i hans chaseåk än Deane hade i sitt, så utgången var osäker. Deane vidare. Paul McCarthy mot brittiske mästaren Matt Carter, McCarthy drar iväg snabbt och gör ett bra leadåk. Carter är hungrig och gör en galen indykning på McCarthys dörr. I Carters lead dör hans bil redan vid initieringen och vinsten därmed såklart till McCarthy. Pawel Trela Janis Eglite, bland annat baltisk mästare, bra proximity från Eglite från Link-kurvan och framåt, efter ett perfekt leadåk av Trela. Stor rättning av Trela i Link-kurvan i sitt chaseåk, och senare stöter han i Eglite, vilket gör att han tappar framänden på sin bil och skadar bakdelen på Eglites. Eglite vidare. I battlen mellan regerande Drift Masters-mästaren Adam Zalewski och Kevin Quinn ser vi kontakt redan i första kurvan, som får Zalewski att gå av i första kurvan och slå av. Quinn kommer in med mindre vinkel och får Zalewskis bil framför sig. I andra kör Quinn ett ganska vilt leadåk, medan Zalewski kör ett lugnt chaseåk bakom. Zalewski vidare.

Top 4, olika förutsättningar

I första battlen mellan James Deane och Paul McCarthy stod verkligen olika förutsättningar mot varandra. Världens bäste mot den lokale föraren med bilen han byggde i vintras i ett skjul hemma. Deane kör ett stabilt leadåk och McCarthy vet att han måste ta i och satsar för kung och fosterland. Tar tyvärr i lite för hårt och måste rätta rejält och kör sedan på Deane. I andra kör McCarthy ett lugnt och bra leadåk, och Deane börjar avvaktande för att sedan smälla till med den proximity vi är vana att se. Deane till final. I mötet mellan Janis Eglite och Adam Zalewski ser vi en galen initiering av Zalewski och bra proximity redan från före första kurvan och hela vägen genom banan. I sin lead drar Zalewski iväg och lämnar Eglite en bra bit efter. Janis Eglite jobbar hela banan på att komma ikapp, men lyckas inte bygga upp tillräcklig proximity före mållinjen. Zalewski till final.

Battle om tredjeplats

Här möts Paul McCarthy och Janis Eglite och vi får se ett ruggigt bra chaseåk av Eglite, som inleder battlen om tredjeplatsen. Bra leadåk av McCarthy ger Eglite möjligheten till detta åk. I andra blir det kontakt redan vid initieringen, och sedan har McCarthy bra proximity. I sista långa ytterzonen har Eglite två hjul utanför banan, och domarna kan därmed inte skilja förarna åt, vilket leder till en One More Time. I OMT upprepar sig förstaåket, Eglite är på hugget från början och ligger nära i princip hela vägen. McCarthy kör ett bra leadåk. McCarthy är ännu mer på hugget i sin chase, och ligger nära Eglite hela vägen. Dock med liten vinkel ibland. Eglite gör inte om misstaget att hamna utanför banan i zon 7. Efter en rekordlång överläggning går tredjeplatsen till Paul McCarthy.

James Deane. Arkivbild

Final

James Deane-Adam Zalewski Zalewski är bra med från början, men går in lite hårt i första kurvan och gör en liten dirtdrop. I övrigt en bra chase och Deanes leadåk är som för det mesta utan anmärkning. I Zalewskis lead är Deane dörr mot dörr redan från början, Zalewski går utanför banan i Link-kurvan, eventuellt med båda bakhjulen. En riktigt bra battle, och hur kan man bättre avsluta en serie än med förra årets mästare mot årets mästare? Deane tar vinsten även i den sista deltävlingen i årets Drift Masters European Championship.

Preliminär resultatlista
1 James Deane
2 Adam Zalewski
3 Paul McCarthy
4 Janis Eglite
5 Duane McKeever
6 Pawel Trela
7 Matt Carter
8 Kevin Quinn
9 Tor-Arne Kvia
10 Conor Shanahan
11 Joe Hountondji
12 Juha Pöytälaakso
13 Forrest Wang
14 Mitch Larner
15 Elias Hountondji
16 Jim Olofsson
17 Jack Shanahan
18 Alan Haynes
19 Oliver Evans
20 Max Heidrich
21 Dawid Karkosik
22 Grzegorz Hypki
23 Aurimas Vaskelis
24 Dean Kearney
25 Pawel Korpulinski
26 Stephen Biagioni
27 Krzyztof Romanowski
28 Joe Doyle
29 Christian Erlandsson
30 Mark McBurney
31 Michal Recihert
32 Pawel Borkowski

En klart godkänd insats av Jim Olofsson och Christian Erlandsson i tävlingen. Vi vet att Pawel Korpulinski hade hoppats på mer än en tjugofemteplats.

Därmed är Drift Masters European Championship 2018 slut. Vi kommer att summera hela serien i en artikel inom kort. Missa inte den!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren, Christer Hägglund – DriftZone.se (arkiv)