Shanahan, Kvia och Deane i toppen i kvalet i DMEC

0
373

Det blev irländsk dominans i kvalet i årets första deltävling i Drift Masters European Championship när Jack Shanahan knep platsen som kvaletta.

Efter en dag med bra träning och flera fina åk fick Jack till ett första kvalåk som gav honom hela 91 poäng. När vi fick en kommentar av Jack efter kvalet sa han:

-Jag är riktigt glad. Det har varit en bra dag, och bilen har gått fint hela dagen.

Du kändes bekväm i bilen redan från morgonen.
-Ja, det har varit bra träningspass, och kvalet var höjdpunkten såklart.

Vad tyckte du om ditt kvalåk?
-Jag kunde ha haft en bättre linje tycker jag, men det var nog underhållande att se i alla fall. Mycket vinkel och hård attack.

Tvåa blev föraren som klev fram från ingenstans och blev trea i säsongspremiären förra året, norrmannen Tor Arne Kvia, endast en poäng bakom Jack Shanahan. Trea blev James Deane med 89 poäng.

Deane hade en hel del problem under förmiddagens träning, och hans HGK E92 gick inte som förväntat. Efter viss justering fick teamet till bilen och lagom till kvalet plockade han fram takterna som gjort honom till en av världens mest framgångsrika driftare.

Christian Erlandsson hade en tung eftermiddag och fick noll poäng i båda sina kvalåk. Christian var rejält besviken efter kvalet och berättade för DriftZone:

-Vi fick alldeles för lite träning. I första passet i förmiddags åkte jag in i depån för att kolla några inställningar, och sedan ställde jag upp i lineup igen. Men då blev det en krasch som tog tid att bärga och sedan var tiden slut för min träningsgrupp.

Sedan körde du några åk twinträning?
-Ja, men jag försökte komma så långt efter att jag kunde jobba vidare med att hitta linjen och i sista åket i andra träningen började det att kännas bättre. Hade jag haft den känslan i första åket i andra träningen istället tror jag att det hade gått mycket bättre. Vi hade ändrat inställningar i bakvagnen innan tävlingen och det gav bilen en ny karaktär, som jag måste lära mig. Jag tror att det blir bättre, men det tar ett tag att lära sig.

Christian fortsätter:
-Träningen är otroligt viktig när man besöker en bana för första gången. Varje åk räknas verkligen.

Vad tycker du om banan?
-Problemet för mig har varit att hitta rätt in i det långsamma partiet. Det långsamma, tekniska partiet är inte så besvärligt.

Pawel Korpulinski hade vissa tekniska problem på förmiddagen och berättade att han inte alls kände sig bekväm efter träningspassen. Man bytte styrväxel på bilen och Pawel taggade till rejält och då blev körningen också bättre. Det slutade med 77 poäng och en tolfteplats för Pawel. I morgondagens top 32 möter han fransmannen Benjamin Boulbes, som kör en riktigt häftig BMW cab.

Tävlingens sänds på DMEC:s Facebooksida och produceras av Red Bull TV, vilket borgar för en sändning med riktigt hög teknisk kvalitet. Top 32 börjar kl 13.00 och top 16 till final körs kl 16.00.

This slideshow requires JavaScript.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Henrik Andersson – DriftZone.se