Tävlingsschemat i Drift Masters 2019 släppt!

0
552

Äntligen har Drift Masters European Championship, DMEC, släppt tävlingsschemat för 2019! Häng med när vi går igenom tävlingarna som får besök av europatoppen.

Greinbach, Österrike
18-19 maj
Säsongspremiären för DMEC sker på en ny bana som inte var med 2018, Greinbach Circuit i Österrike. 45 förare börjar serien här, på en bana som beskrivs som teknisk och utmanande. Vem får fördelen av att gå ur första deltävlingen i topp? Greinbach ligger ca 13 mil söder om Wien.

Croix-En-Ternois Circuit, Frankrike
14-15 juni
Även detta en ny bana, i Frankrike. Här förväntas vi träffa på galna franska fans och de bästa förutsättningar för högfarts tandemkörning. Croix-En-Ternois ligger ca 25 mil rakt norr om Paris.

Christian Erlandsson under tävlingen i Riga.

Plock, Polen
28-29 juni
Tävlingen som var först ut 2018 och därmed den historiska, första tävlingen i Drift Masters European Championship, hölls på arenan Kazimierz Gorski Stadium i Płock, med plats för 10.000 åskådare. Banan var tight och omgavs av barriärer åt alla håll. Premiärtävlingen 2018 vanns av Conor Shanahan, Irland.

Riga, Lettland
2-3 augusti
It’s Riga baby. 
Klassiska Biķernieki Trase i Riga. Man behöver nästan inte säga mer än så. En högfartsinitiering, ett par skarpa kurvor och ett tekniskt slutparti skördar sina offer. 2018 kraschade Jim Olofsson spektakulärt sin bil här under första kvalrundan. Christian Erlandsson kvalade in i stegen för första gången. Vann då gjorde James Deane, Irland. Dessutom kryddas tävlingen med den underbara paraden när alla tävlingsbilar kör i stadens centrum. En nästan overklig upplevelse.

Jim Olofssons våldsamma krasch i Riga 2018

Ferropolis, Tyskland
17-18 augusti
Ferropolis är en nedlagd gruva utanför Gräfenhainichen i Tyskland. 2018 hölls en tävling här som fick fin kritik från tävlande och publik och nu höjs pulsen rejält i och med att DMEC förlägger en deltävling på denna fantastiska plats. Förra årets tyska deltävling, på F1-banan Hockenheimring, visade sig passa Christian Erlandsson mycket bra, med en fjärde kvalplats. Kvaletta var svenskbekantingen och svenske mästaren 2017, Pawel Korpulinski. Jim Olofsson kvalade in på 32:a plats. Vann gjorde James Deane.

Jocke Andersson och Andreas Staberg under Iron Drift King 2018. 
Foto: Pontus Hartman

Dublin, Irland
21-22 september
Mondello Park, Irlands nationalarena var platsen där både IDC, numera Drift Games, och DMEC körde sina finaler 2018. En liten bana som påminner lite om vår egen nationalarena för drifting, GTR Motorpark. 2018 kvalade Jim Olofsson in på 26:e plats, Christian Erlandsson på en 28:e. De båda slutade på en sextonde, respektive 29:e plats och vann gjorde James Deane, som då redan var klar som mästare.

Det blir vansinnigt intressant att se vilka som kommer att köra DMEC 2019 när startlistan väl släpps. DriftZones mål är, om flera svenskar deltar, att rapportera direkt från så många tävlingar som möjligt. Redan nu ligger tävlingarna med i vår tävlingskalender för 2019, både den ni hittar här på hemsidan och om ni har lagt till vår Google-kalender. 

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren, Christer Hägglund – DriftZone.se, Pontus Hartman – Hartman Photo