Temperaturen stiger: DMEC i Plock är på gång

0
265

Vi kommer alla ihåg det, DMEC i Plock 2018. Den stora framgången i säsongspremiären som gjorde att DMEC lyfte redan från början.

Den trånga banan, betong och murar på båda sidor, de snabba övergångarna, alla stenhårda battles. För att inte tala om hur det slutade.

Hur norrmannen Tor Arne Kvia klev ut ur skuggorna, när han slog Dawid Karkosik i battlen om tredjeplatsen och med ens blev ett känt namn i Europa. Och hur Conor Shanahan, då endast 14 år gammal, körde i finalen mot regerande världsmästaren James Deane som om ingen morgondag fanns. Den finalen är, helt klart, en av de galnaste battles jag någonsin sett. Om inte DEN galnaste. Conor vann finalen, men James gick sedemera vidare och vann serien.

Nu återvänder DMEC till polska Plock. Årets besök på Kazimierz Gorski Stadium är deltävling 3 och förarna har redan haft möjlighet att känna på varandra och köra in bilarna. Banan kommer, så vitt vi vet nu, att vara lika som den var förra året. Den kommer att vara trång, den kommer att ha murar hela vägen runt och det kommer att bli fantastiska battles genom hela stegen.

I år har en annan irländare tagit klivit in i toppskiktet av europeisk drifting. Duane McKeever är obesegrad efter två deltävlingar, efter att ha slagit James Deane i finalen i den första i Österrike, och Jack Shanahan i den andra i Frankrike. Helt irländska finaler hittills i år, men vem kommer att kliva fram i Plock?

Bröderna Shanahan ser starka ut i sina nya bilar. Conors Nissan S15 fungerade inte alls i Österrike, men i Frankrike gick den och tog honom högt upp i resultatlistorna direkt. James Deane är alltid att räkna med, och jag är säker på att den femteplats han fick i Frankrike inte var tillräckligt bra för att göra honom nöjd. Jag tror också att Dawid Karkosik och Tor Arne Kvia blir farliga. Kvia visade, inte bara i Plock utan även i Torún, att han gillar de här trånga stadionbanorna. Finländaren Juha Rintanen är i utmärkt form och kommer också att sikta högt denna gång.

I varje deltävling deltar lokala förare som wildcards. I Plock kommer ett av dessa wildcards vara Piotr Wiecek, James Deanes teamkompis i Formula Drift. Det ska bli intressant att se vad Piotr kan göra i DMEC också. Piotr Wiecek jobbar normalt som konsult åt DMEC och syns på alla deltävlingar, så vi får hoppas att man kan hålla isär hans roller och ge honom en rättvis bedömning.

Missa inte all action, den 28:e och 29:e juni.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Drift Masters European Championship, Christer Hägglund – DriftZone.se