Total polsk dominans i DMEC i Plock

0
267

Det blev en total polsk dominans när Drift Masters European Championship kom till arenan i Plock i Polen, när alla tre på prispallen var hemmaförare.

Max Heidrich mot Pawel Trela. Foto: Jordan Butters, Drift Masters

Banan var lika tuff som den var förra året, och skördade sina offer. Flera kvalade betydligt sämre än de hade hoppats på, som Juha Rintanen på 26:e plats och Conor Shanahan på 12:e.

Men det var ändå i elimineringen det skulle avgöras. Är man med till start i 32-stegen kan vad som helst hända, och det gjorde det. Adam Zalewski, som siktar högt i årets mästerskap och blev utslagen tidigt i deltävling 2, blev återigen utslagen redan i top 32. Pawel Trela, ett av de polska wildcards som bjudits in till tävlingen, fick Zalewski på fall efter en one more time. Svenskbekantingen Pawel Korpulinski fick respass i top 32 mot Dawid Karkosik, och Andrius Vasiliauskas mot Conor Shanahan.

Pawel Trela kom att spela en huvudroll även i top 16, där han slog ut serieledande Duane McKeever, hittills obesegrad i årets DMEC. Den främste utmanaren, världsmästaren James Deane, tog sig vidare till top 8, men där blev det stopp efter en sanslös battle mot en annan av de inbjudna polska förarna, Pawel Borkowski. Domarna såg nästan inga fel i något av förarnas åk, förutom två små missar i respektive chase och förarna fick dra på sig hjälmar och HANS och köra en one more time. Den battlen blev lika bra den och det var svårt att hitta en vinnare, men till slut var det Pawel Borkowski som vinsten och var vidare till semifinal. Norske Tor Arne Kvia hade tagit sig fram till top 8, men när han mötte Grzegorz Hypki så drabbades Tor Arne av ett växellådshaveri.

I semifinalerna stod så Max Heidrich mot Piotr Wiecek, James Deanes teamkamrat i Drift Masters i USA och ytterligare ett wildcard, och Pawel Borkowski mot Grzegorz Hypki. Wiecek stormade på mot finalen och vann mot Max Heidrich. Borkowski lyckades pressa Hypki till några misstag och tog sig vidare till final.

Prispallen med Pawel Borkowski, Piotr Wiecek och Grzegorz Hypki.

Det blev en episk final mellan Wiecek och Borkowski, med god stämning på läktaren i den sena kvällen. Till slut var det Pawel Borkowski som fick kliva högst upp på podiet, med Wiecek på andra plats och Grzegorz Hypki på tredje.

Att både ettan och tvåan är wildcards gör att man funderar om Drift Masters valt rätt förare från Polen för att delta i årets mästerskap.

Nästa deltävling går i Riga på klassiska Bikernieku Trase 2-3 augusti. Missa inte det!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Jordan Butters – Drift Masters