Vem blir årets Drift King of Riga?

0
331

Det är nu i helgen dags för en riktigt höjdpunkt för många europeiska driftingfans: Drift King of Riga på Bikernieku Trase i Riga. En riktig höjdarbana som kommer att skörda sina offer.

Duane McKeever

Läget inför den fjärde deltävlingen i Drift Masters är att Duane McKeever leder. Efter att ha vunnit de två inledande tävlingarna fick han en tuffare tävling i Plock i Polen. McKeever har totalt 245 poäng. James Deane är tvåa med 197. Efter finalplatsen i premiären har den omedelbara framgången uteblivit. Trea i den irländskdominerade serien är Jack Shanahan med 151 poäng. På fjärdeplats hittar vi vår bäst placerade nordiske förare, Juha Rintanen, som skuggar strax bakom Shanahan med 141 poäng, vilket är samma som femman Grzegorz Hypki.

Max Heidrich, överraskningen från deltävling 3.

Den senaste deltävlingen i Plock i Polen var avvikande mot de två tidigare, i det att de lokala wildcards som man bjuder in till varje deltävling, verkligen rörde om i grytan. Vann deltävlingen gjorde Pawel Borkowski, före Formula Drift-föraren Piotr Wiecek. Grzegorz Hypki rundade av den helt polska prispallen. Fyra blev en annan överraskning, tyske Max Heidrich.

Det återstår att se om de wildcards som kommer till Riga kommer att röra om lika mycket, men omöjligt är det inte för det är några klart kompetenta förare som blivit utvalda. Eller vad sägs om Kritaps Bluss, Lettland, med meriter från bland annat Formula Drift, Mihkel Norman Tults, Estland, estländsk driftingmästare, Ivo Cirulus, Lettland, trefaldig lettisk mästare och Gocha Chivdhyan, Ryssland, rysk superstjärna som förutom framgångar i hemlandet är regerande mästare i FIA Intercontinental Drifting Cup.

Det är alltid roligt att sticka ut hakan och tippa, så jag tror att i top 4 kommer vi att hitta följande fyra förare:

James Deane, vann här förra året och trivs på banan. Verkar ha fått ordning på barnsjukdomarna på sin HGK och vill nu ha, eller till och med behöver, en rejäl framgång.

Kristaps Bluss, hemmaföraren misslyckades förra året och vill ha revansch inför hemmapubliken. Förra året tävlade han i Formula Drift och hade ingen möjlighet att skeppa över sin rätta bil utan körde med en äldre. Nu lär han köra med sin HGK-bil som han till vardags använder i Ryssland.

Kristaps Bluss i Riga 2018

Jack Shanahan, är i form och trivs bra i sin nya bil, som vi pratat om tidigare. Jag tror att banan kommer att passa Jack bra och han känner att han har en seger inom räckhåll.

Jack Shanahan

Juha Rintanen, trivs på den här typen av bana och vill inte släppa taget om täten i serien. Rintanen känns pigg och motiverad, vilket tillsammans med hans rutin gör honom farlig. Lyckades inte heller kvala in här 2018, så viss revanschlust lär finnas även i den finska stjärnan.

Juha Rintanen

Om jag får rätt eller fel vet vi på lördag!

Notera att som vi berättat tidigare är den traditionella paraden i centrala Riga ersatt av en parad på banan, på grund av förändringar i lagstiftningen.

Tiderna som gäller är (svensk tid):
Kval 09.00
Top 32 14.00
Top 16 16.30

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund, Stefan Lindgren, Björn Billsten, Henrik Andersson – DriftZone.se