Vi summerar första säsongen av Drift Masters European Championship

0
220

Mondello Park, en bana som är välkänd för många i Irland. Denna bana stod värd för finalen av Drift Masters European Championship (DMEC) under söndagen, det var nu allt skulle bli klart. Vi tar och summerar den första Drift Masters European Championship-säsongen.

När detta mästerskap drog igång, så fick vi upp ögonen för en förare – blott 14 år gammal. Han gick och vann deltävling ett i Plock, Polen. Conor Shanahan vann före sin landsman, och granne James ”The Machine” Deane. Trea blev norrmannen Tor Arne Kvia.

Våra svenska förare placerade sig tyvärr utanför topp 32, Pawel Korpulinski tog 22 plats och var då med i stegen. Nu kör Pawel för Polen, men han är med i vår egna SM serie så vi tar med honom i denna sammanställning.

Raskt vidare till deltävling 2, den kördes i Mariapocs, Ungern. Detta var en utmanande bana som blev än mer svårkörd, då vädret varierade sig med stora delar regn. Framförallt under elimineringsdagen, då vräkte det ner regn. På livestreamen så fick vi se hur förarna slet hårt med att hålla bilarna på rätt linje genom banan.

Det var också här som vi fick se Conor Shanahan börja starkt, men tyvärr försvann rätt fort med mekaniska problem. Vann gjorde Grzegorz Hypki, tvåa kom Juha Pöytälaakso, trea blev James Deane.

Pawel Korpulinski tog en mycket fin femte plats, Jim Olofsson körde starkt mot James Deane i  topp 32, men det räckte inte utan Jim åkte ur där. Christian Erlandsson kom tyvärr inte med i topp 32.

Deltävling 3 blev en minnesvärd resa för delar av DriftZone, de var på plats och rapporterade från den kända banan Bikernieki i Riga. Dagen till ära så bestämde sig vädret för att vara lite varierande med att varva sol – regn, men publiken fick se många intressanta battles.

Den kanske mest minnesvärda händelse från denna deltävling, är Jim Olofssons ruskiga avåkning på sin kvalkörning, som tvärt avslutas med ett par varvs rullning. Som tur är så klarar sig Jim utan skador.

Christian Erlandsson kvalar in och möter Grzegorz Hypki, Hypki är stark och full med självförtroende efter vinsten i deltävling 2. Men Christian kör bra och får till en One More Time, men tyvärr så slås han ut där. Men trots det så är det starkt jobbat tycker vi. Pawel Korpulinski kör till sig ytterligare en fin femte plats.

Vann gjorde James Deane, tvåa kom Grzegorz Hypki, trea blev Krzysztof Romanowski.

Torun är ett ställe som undertecknad, kommer jobba hårt för att besöka 2019 (om den köres då) detta var även stället som höll deltävling 4, Torun är en arena som är anpassad och tänkt till motorsportshändelser. Arenan ligger mitt i Polen och gav förarna en rejäl påminnelse om att sätta sina linjer ordentligt.

Här kvalade Jim Olofsson och Pawel Korpulinski in till topp 32. Jim Olofsson hade tyvärr oturen att syna däckhögarna och muren som omgav banan hårt under träningen inför topp 32, bilen blev så förstörd att det inte fanns tid att laga på plats. Pawel åker också ur i topp 16 efter en påhälsning i muren.

Vann gjorde James Deane som samtidigt kopplar ett grepp om ledningen totalt, tvåa blev Pawel Trela och trea kom Pawel Borkowski.

Deltävling 5, Hockenheim, Tyskland. Här fick förarna en bana som gav mer utrymme till att hålla mer fart. På denna deltävling så får vi fina svenska framgångar med Christian Erlandsson som smäller till och tar en snygg 10:e plats, ytterligare en fin insats står Pawel Korpulinski för när han kvalar in på första plats. Jim Olofsson kommer med på 32 plats och då möta Pawel i den första battlen.

James Deane vann denna deltävling och säkrade samtidigt mästerskapet, tvåa kom Adam Zalewski, trea blev Benediktas Cirba. Pawel Korpulinski sätter en till fin femte plats.

Då var det alltså dags för den sista och avgörande deltävlingen, James Deane är redan mästare, men bakom honom är det fortfarande kamp om poängen. Jim Olofsson, Christian Erlandsson och Pawel korpulinski kvalade in till topp 32.

Pawel Korpulinski och Christian Erlandsson blir utslagna i sina respektive topp 32 battles, Jim däremot kör bra och går vidare till topp 16, tyvärr så blir Jim utslagen i topp 16.

Vann gjorde James ”The Machine” Deane före Adam Zalewski, trea blev Paul McCarthy. Jim Olofsson tog en fin 16:e plats.

Totaltabellen är inte uppdaterad ännu, så den kommer vi att publicera senare. James Deane är dock mästaren, det vet vi. Men Placeringen på Jim Olofsson och Christian Erlandsson samt Pawel Korpulinski, väntar vi med till den officiella tabellen har blivit publicerad.

Så sex deltävlingar, alla unika på sitt sätt. Många hårda battles mot både konkurrenter och naturen har vi sett. Hur tycker vi att DMEC har skött denna första säsong, som Drift Masters European Championship?

Jag tycker att de har visat att de kan anordna bra tävlingar, med ett bra format och intressanta banor. De har även levererat bra livestream, där många människor har fått chansen att följa varje deltävling. Fortsätter DMEC på samma bana, med samma tänk och glöd så kommer serien att växa ännu mer till nästa säsong.

Den ledande frågan inför 2019, kan någon ta titeln från James Deane? Andra intressanta frågor är om vi får se fler svenska förare, vara med och slåss om poäng.

Text: Henrik Andersson, Driftzone
Foto: Stefan Lindgren, Driftzone