Final i IDC: McKeever mästare och Deane vinner deltävlingen

0
440

Efter en fantastisk final står det klart att Duane McKeever vinner årets upplaga av IDC, efter seger i fyra av fem deltävlingar.

I den sista fick han dock se sig besegrad i Great Eight, vilket grusade förhoppningarna om att vinna alla fem deltävlingarna under året.

Den sista deltävlingen av Irish Drift Championship, IDC, går som många vet tillsammans med finalen av Drift Masters i helgen. Startfältet var därför förstärkt med ett antal internationella stjärnor som inte kört någon deltävling tidigare under serien. Bland dessa såg vi hemmanationens stolthet James Deane, hans teamkamrat från Formula Drift Piotr Wiecek, Formula Drift-stjärnan Forrest Wang, samt britterna Matt Carter och Steven Baggsy Biagioni.

Under de senaste 15 åren har ingen utlänning lyckats vinna i IDC på Mondello Park, och nu var frågan om det skulle bli ändring på detta. Risken var överhängande med så många stjärnförare från andra länder.

James Deane. Arkivbild.

När fältet kokats ner till top 4 var det regerande Formula Drift-mästaren och redan klare mästaren i Drift Masters James Deane mot australiensaren Mitch Larner och unge Conor Shanahan mot före detta mästaren i brittiska mästerskapet Matt Carter. Efter två riktigt bra battles stod det klart att Deane var klar för final, mot Matt Carter. Larner, som hade turen på sin sida då Shanahan drabbades av kopplingsproblem och fick slå av under andra delen av deras battle om tredje pris, slutade trea.

Matt Carter. Arkivbild.

Finalen blev en episk battle där den enda skillnaden som vi från DriftZone som bevakade tävlingen kunde se, var att Carter inte nådde lika långt ut i andra ytterzonen under sitt leadåk. Båda förarnas chaseåk var helt fantastiska och i princip hela tävlingen var ren driftingpropaganda.

I tabellen står sig ställningen från innan den sista deltävlingen, där Duane McKeever vinner IDC 2018, före Mitch Larner och debutanten i pro-serien Alan Haynes.

Nu gäller det för förarna som även kör i Drift Masters att tagga ner och ladda om, för imorgon smäller det med ett kval med 60-70 förare som ska ned till 32 i stegen.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren, Christer Hägglund – DriftZone.se (arkiv)