Jocke Andersson vann Iron Drift King: ”Ett helt grymt event!”

0
801

Tävlingen Iron Drift King som anordnades för ungefär en vecka sedan har ingen som följer DriftZone missat. Jocke Andersson från Borlänge nådde ända fram till vinst i Pro 2, vilket vi måste uppmärksamma!

Tävlingen arrangerades bland annat av Marcel Uhlig, som vi sett köra bland annat Drift GP på GTR Motorpark 2017.

Jocke Andersson
Foto: Christer Hägglund – DriftZone (Arkiv)

Jocke, först och främst ett stort grattis till en fin insats! Hur värderar du den här vinsten i din karriär?
-Tack så mycket! Ja, det är det största framgången hittills i min och teamets karriär. Bilen funkade klockrent även fast vi körde ihop med en bil på fredagsträningen och körde in i muren lite lätt på söndagsträningen! Men efter grymt jobb av teamet så fick de alltid ut bilen och mig på banan igen!

Vad är dina allmänna intryck om tävlingen?
-Första intrycket när vi åkte ut på den konstgjorda halvön var helt sjuk! Anläggningen ser cool ut på bild men i verkligheten så är det en upplevelse bara att stå nere på arenan! Detta var ju första året som de arrangerade tävlingen och de har en 5 års-plan redan, så det kommer antagligen bara att bli större och större. För att vara första året så var tävlingen riktigt bra anordnad med några mindre ”missar” men inget som egentligen gjorde något. Exempelvis så var campingen planerad att vara på ett annat ställe längre bort, men 90% av alla team ställde sina sovfordon i depån och det tyckte arrangörerna hade funkat bra.

Hur såg det ut för övrigt, med det rent praktiska?
-Överlag var det ett helt grymt event. Anläggningen var något utöver det vanliga, och att det fanns badplats alldeles i närheten var helt fantastisk i värmen. Bra matställen som hade öppet hela dagarna och även kvällarna, riktiga toaletter, duschar, gratis däckkrängning, tvättplats för bilen och så vidare. Allt var väldigt påkostat och verkligen genomtänkt, allt du behövde fanns i princip på anläggningen.

Vad fick er att få upp ögonen för just det här eventet?
-Holger och Dominik Schulze. De körde en tävling nere i Nürnburgring förra säsongen och kom i kontakt med Marcel Uhlig, som anordnade Iron Drift King, och blev genom honom inbjudna till eventet. På mässan på Elmia i våras pratade de med oss om att de skulle åka ner på Iron Drift King och frågade oss om någon av oss var intresserade av att hänga på. Vi tackade ja och anmälde oss direkt, tänkte att det kunde vara fränt att tävla utomlands. Det är det bästa beslutet vi någonsin har tagit och vi ångrar absolut inte att vi åkte! Vi får helt enkelt tacka familjen Schulze att de överhuvudtaget bjöd med oss ner på eventet.

Totalt deltog nio svenska förare i tävlingen; Erik Kagg, Erik Fadul, Dominik Shulze, Andreas Staberg, Jocke Andersson, Andreas Lilja, Pontus Hartman, Martin Eriksson och Eric Carlson. Med lite blandade framgångar efter kollisioner med mur och tekniska problem slutade det med alltså med seger i Pro 2 för Jocke Andersson och en fin tredjeplats för Pontus Hartman.

-Vill gärna passa på att säga att alla svenska förare och team som följde med ner till Tyskland ska ha stor eloge – de är alla helt fantastiska människor som har gjort den här helgen till något alldeles extra. Utan dem hade helgen inte alls varit lika bra – varken körningsmässigt eller umgängesmässigt!

Med tre topp tio-placeringar hittills i RM den här säsongen har det sett bra ut. Hur känns det inför sista deltävlingen i Sundsvall?
-Ja, femma, sjua och sexa är resultaten hittills. Angående Sundsvall så helt ärligt med den prestationen vi gjorde nere i Tyskland så just nu är man ju knappt sugen att åka dit. Men så känns det just nu, mätt på drifting och körning för det fick vi mycket av nere i Tyskland. Däremot vet jag ju att den blodade tanden kommer fram ju närmare vi kommer. Oavsett vilken slinga det blir och köra uppe där så kommer det bli riktigt bra.

Vad tycker du om banan på Sundsvall Raceway?
-Jag gillar Sundsvall och har gjort det sen jag första gången körde där 2017. Sedan att jag vunnit en Sverigecupen-tävling där spelar inte mig så stor roll, men mina konkurrenter känner nog mig som ett hot. Målet för mig och teamet är att sluta på en topp fem-placering i totalen och självklart att vinna tävlingen. Jag har inte vunnit en RM-deltävling ännu, men om det är nånstans jag har goda möjligheter så är det självklart i Sundsvall. Däremot så är det sjukt tight i toppen med många potenta förare och det kommer att bli en tuff tävling.

Ett stort lycka till i Sundsvall!
-Tack så mycket!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Moa Svarf, Christer Hägglund – DriftZone.se (Arkiv)