Discodans – Style is Back!

0
1578

Om lite mindre än en vecka från nu, så drar ett evenemang igång. Platsen är GTR Motorpark (populärt kallat Gröndal), händelsen har fått namnet Discodans – Style is back! Starten och premiären för denna händelse är fredagen den 20 Juli.

Vad vi vet i dagsläget, är att fredagen innehåller frikörning – Öppet för alla som vill. Lördagen är dock vigd till utvalda Pro och Stanceförare. Utöver fräck körning på banan så arrangeras även en utställning på speedwaybanan, utställningen sköts av OijOij.

Detta är första året som Discodans körs, men förhoppningsvis inte den sista. Driftzone pratade lite kort med en i arrangörsstaben, Långe-Mikael Andersson där vi frågade lite allmänt om vad som kommer att hända.

Hur går förberedelserna inför evenemanget?

– Det är full fart mot eventet, det är ju vårt första år och man vill ju satsa all-in direkt men efter att vi varit delaktiga i både DATT och SM så vet vi att det även kan vara en idé att lära sig gå innan man springer om man säger så. Så en del idéer har vi lagt på sparlåga till nästa år för vi ska komma tillbaka det är en sak som är säker. Men då vi alla 5 som arrangerar detta samtidigt bollar egna företag, driftingkarriärer, banbyggen och familjer så får man försöka trolla fram tiden till detta med. Men det ska vi allt lyckas med.

Just nu har vi precis gjort en deal med speedwayklubben så vi kan hyra deras arena för att ha en riktigt stor bilutställning där. Så det känns riktigt kul. Sen har vi fått med ett par norska och finska förare till lördagens körning vilket också är riktigt kul.

Hur kom ni på eventet, och vart fick ni namnet Discodans ifrån?

– Själva eventet är något jag och Alexander Kvist har pratat om i flera år. Alltså ett mindre event med fokus på körningen och gött häng, inga krav, ingen stress. Ta tillbaka drifting lite till vad den var för 4-5 år sen. Även om det är riktigt kul att ”elitdriftingen” i Sverige växer men man får inte glömma att ha roligt ibland också. Sen har vi bollat det med Johan Heggblad på Gröndal och han har också varit positivt inställd till det. Från början hade vi tänkt det som en ren Japanträff men där var vi lite försena med att presentera projektet innan Mantorp släppte sitt event 2019.

Så då blev det något för alla märken men ändå med fokus på stance och stil. Jim Olofsson har stor erfarenhet av att köra på event och att veta vad just förarna söker och sen har jag och Jim Olofsson ett nära samarbete på flera sätt så det blev lite naturligt att ta med honom i projektet. Likaså Johan ”Onroaders” Lindfors är del i projektet, Johan står för all grafisk produktion och mediahantering, filmproducering och mycket av det där sakerna som måste vara ”Top notch” för att ett sånt här event ska fungera.

Namnet discodans kom till en kväll hemma hos Onroaders-Johan i Västerås efter jag, han och Jim haft en allmän sån där ”spåna idéer till alla våra projekt”-kväll. Vi sa att det ska vara ett namn som verkligen fastnar och inte ”skriker” drifting. Så då blev det Discodans.

Det planeras tävling och annat, men vilken typ av tävling är det besökarna får se?

– Ja tävlingarna lämnar vi lite osagt än. Men blir det någon form av tävling kommer det vara en helt utan allvar inblandat, det är en sak som är säker.

Ok sista frågan får vi svar på under lördagen den 21 juli med andra ord, men denna händelse låter som att den kan bli riktigt häftig och klart värd besök.

Det har släppts information kring eventet, denna ser du nedan:

Vi ser att det är ett såpass stort intresse för körning på fredagen så har vi delat in er i 2 grupper. Dessa har ingen inbördes skillnad utan ni delas in i grupper vid ankomst. Vill du och din kompis hamna i samma grupp? Försök anlända till Gröndal samtidigt så löser vi det. Ni kommer fortfarande få mycket körtid men eftersom det inte är en hel dags sammanhängande körtid sänker vi även kostnaden för körningen till 450kr för fredagen

Torsdag:
Grinden är öppen 18-21 för utställare/förare

Fredag:
08.00 grinden öppnar för utställare/förare
11.00 området öppnar för publik
11.30 Förarmöte
12.00-12.55 Grupp 1
13.00-13.55 Grupp 2
13.00 Förarmöte
14.00-14.55 Grupp 1
15.00-15.55 Grupp 2
16.00-17.00 Lunch/Paus
17.00-17.55 Grupp 1
18.00-18.55 Grupp 2
19.00 Körningen avslutas
20.00 Området stänger för publik

Lördag:
08.00 grinden öppnar för utställare/förare
09.00 området öppnar för publik
09.30 Förarmöte
10.00-10.55 Propass
11.00-11.55 Stancepass
12.00-12.55 Propass
13.00-13.55 Stancepass
14.00-14.55 Propass
15.00-15.55 Stancepass
16.00 Körningen avslutas
16.00-18.00 Överraskning
18.00-20.00 Prisutdelning och mys i depån
Resten av kvällens schema är inte helt spikat än

Anmälan vid ankomst:
Vid ankomst kommer ni in till välkomstcentret och anmäler er/betalar. Detta gäller både utställare och förare. Där får ni sen anvisning om vart ni ska åka. I depån och på utställningsytan finns det personal som placerar er på rätt ställe.

Kostnader:
Körning fredag: 450kr
Inträde fredag: 50kr
Inträde lördag: 100kr

Förarmöte:
Det är obligatoriskt att gå på ETT förarmöte under dagen för att få köra.

Ström:
Finns i depån
220v 100kr
3-fas 300kr
Kostnaden är för båda dagarna

Däck:
Alla använda däck tas med hem igen.
Vi jobbar för att få dit en krängare(vilket ser ut att lösa sig inom någon dag)

Klädsel vid körning:
Heltäckande klädsel inkl handskar och Hjälm

Försäkring/licens/medåkning:
Går att lösa på plats i anmälan, kostnad 150kr
Med denna försäkring så får du både åka med och köra. Har du SBF-driftinglicens behöver ingen annan lösas.

Decibelkrav:
95dB gäller under hela helgen!
Detta är mycket noga att det följs då det görs en ljudmätning på banan under hela helgen.

Mat/servering:
Kiosk/hamburgare finns att köpa under både fredag och lördag

Depåtystnad
22.00-08.00 gäller både fredag och lördag

Betalning:
Det tas kort, Swish eller kontanter på(ta gärna med jämna pengar)

Detta är inget att vänta med, samla ihop kompisgänget och häng med på lite
Discodans – Style is back!

Text: Henrik Andersson, Driftzone
Bild: Christer Hägglund, Driftzone