Chris Forsberg vann Formula Drift i Orlando

0
674

Det blev Chris Forsberg som tog hem segern i Orlandos Formula Drift igår. Och det var första segern på länge för den trefaldige Formula Drift-mästaren.

 

Vinnaren Chris Forsberg, här på Irwindale 2017.

På Orlandos mycket speciella bana med velodromkurva kom det att handla om några nyckelpunkter. Dels att få däcken att hålla för ett lead-åk och ett chase-åk, och övergången mellan innerklipp 1 och innerklipp 2 på innerplan. När startfältet hade kokat ihop från 32 deltagare till fyra var det kvalettan Fredric Aasbø mot Chris Forsberg, och kvaltvåan James Deane mot Ryan Tuerck.

Deane körde med extrem hastighet på bakhjulen och hade problem att få däcken att hålla i slutet av sina chase-åk. Forsberg däremot hittade ett sätt att göra övergången mellan innerklipp 1 och 2 på ett sätt som ingen annan hittade, och skaffade sig stora fördelar där, både i sina lead-åk men framför allt i sina chase-åk där han kunde åka ikapp lead-åkaren och sedan ligga dörr mot dörr ända in över mållinjen.

Finalisten James Deane, här på Irwindale 2017.

Finalen stod så mellan fjolårsmästaren James Deane från Irland, och amerikanen Chris Forsberg. Deane började i lead i egenskap av högre kvalresultat. Båda låg fint i velodromen, dock kunde Deane klättra upp lite högre. Forsberg var lite senare än tidigare i att jaga ikapp leadbilen men kom i alla fall att ligga dörr mot dörr med Deane under senare delen av sista kurvan och över mållinjen. Efter byte till Forsberg i lead hann bara börja när Deane av okänd anledning sladdade in i muren som omger velodromen. Segern gick därmed till Chris Forsberg, Formula Drift-mästare 2009, 2014 och 2016. Detta var första segern i en deltävling för Forsberg sedan 2014. Fredric Aasbø knep tredjeplatsen i egenskap av bättre kvalresultat än Ryan Tuerck.

Om två veckor är det dags för nästa omgång av Formula Drift, då i Atlanta!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Göran Röjhagen – DeltaPhoto.se