Dai Yoshihara vann Pikes Peak Int. Hill Climb

0
43

Formula Drift-föraren och före detta mästaren Dai Yoshihara vann en prestigefylld tävling på mytiska Pikes Peak i Colorado, USA.

Dai Yoshihara. Arkivbild från 2009

Pikes Peak International Hill Climb är namnet på tävlingen som går uppför den välkända, numera asfalterade, banan till toppen på Pikes Peak. Berget är beläget ca 35 väster om Colorado Springs i Klippiga Bergen.

Banan upp till toppen är 19,99 km lång och har 156 kurvor, en höjdskillnad på 1440 m med en genomsnittlig lutning på 7,2% innan den avslutas på 4302 m. Sedan 2011 är hela sträckan asfalterad, och vägen har på många ställen stup med fritt fall på 100 m eller mer, om man skulle råka köra av. The Pikes Peak International Hill Climb, som också brukar kallas The Race to the Clouds, har arrangerats sedan 1916.

Daijiro Yoshihara i sitt vanliga element, drifting på Irwindale Speedway

Denna gång var det alltså driftaren Daijiro Yoshihara som vann tävlingens Unlimited-klass, där mycket rörande bilen är fritt, så länge den klarar tävlingens säkerhetsbesiktning. Yoshihara körde en Toyota GT-86 för teamet Evasive Motorsports. Segern skulle dock inte komma lätt, då problem med både växellåda och elsystem gjorde att Yoshihara inte kunde köra kval som det var tänkt.

Till söndagens tävling var bilen lagad och teamet kunde skicka iväg Yoshihara på det som skulle bli det vinnande åket i årets Unlimited-klass med tiden 10 min 5 sek. Detta ger en snitthastighet på 119 km/h genom de 156 kurvorna.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Okänd (public domain), Göran Röjhagen – DriftZone.se