Fomula Drift 2019 avgjort i The House of Drift

0
215

Inatt avgjordes årets Formula Drift, i vanligt ordning på The House of Drift, Irwindale Speedway utanför Los Angeles. På plats fanns en del tillresta svenska driftare och fans, som fick se en händelserik tävling.

Inför finalen stod det främst mellan ledaren James Deane och Fredric Aasbø, där Deane hade en fördel på 19 poäng. Efter fredagens kval hade han utökat detta till 20 poäng. Dessutom hade Deane, Aasbø och tredjeplacerade Piotr Wiecek alla hamnat på den högra sidan i stegen. Aasbø och Wiecek låg dessutom nära varandra, och skulle komma att stöta på varandra redan i topp 16.

Topp 32 förflöt utan några stora överraskningar. Några förare stiftade bekantskap med muren, men alla förväntade toppförare gick vidare till topp 16, antingen via bye runs eller battlevinster.

Muren fortsatte att kräva sina offer även i topp 16. Direkt i första battlen tog kvalettan Chelsea DeNofa närkontakt med muren, där hans motståndare Dai Yoshihara också blev indragen. Yoshihara ansågs inte ha orsakat sin egen smäll och fick extra tid att laga sin bil. När bilarna några battles senare skulle köra andra åket hamnade DeNofa i problem igen vid andra ytterzonen, stötte i muren, lyckades få ordning på bilen igen, men det var för sent och kvalettan oväntat utslagen. Även fjärdekvalade Chris Forsberg blev medveten om dess hårdhet i sin battle mot Vaughn Gittin Jr, där Chris hade ett klart övertag fram till sin murträff. Forsberg ut och Gittin vidare. Justin Pawlak fick problem med sin bil, tog en fem minutare men fick tyvärr inte till bilen i tid och han blev tvungen att bryta och skickade Michael Essa vidare.

Den viktigaste av alla battles i topp 16 var mellan mästerskapskonkurrenterna Piotr Wiecek och Fredric Aasbø. Den som lämnade tävlingen här var även ute ur mästerskapet. Fredric Aasbø började med en bra chase, som vi är vana att se honom. Men Wiecek ville inte vara sämre, och låg tryckt längs sidan på Aasbøs lilla Toyota Corolla. En riktigt bra battle, som det ska vara mellan två förare som tävlar om att vinna mästerskapet. Wiecek hade lite bättre proximity i sin chase, men Aasbø hade bättre vinkel. Till sist fick Wiecek segern och Fredric Aasbø utslagen ur tävlingen och kampen om Formula Drift 2019. Tuerck slog ut en Jhonnattan Castro som led svårt av en skadad bil. Som sista battle i topp 16 stod James Deane mot Forrest Wang, en repris på förra året, då Wang vann och öppnade upp mästerskapskampen som då höll i sig ända fram till finalens one more time då Vaughn Gittin Jr vann mot Fredric Aasbø, vilket gav att Aasbø förlorade kampen om mästerskapet och Deane blev mästare. Wang hade en bra proximity i sin chase, där Deane gav en bra lead. I andra åket körde även Wang bra lead, men Deanes chase var inte lika bra med klart mindre vinkel än vad Wang hade. Bedömarna hade svårt att bestämma sig och det fick bli en one more time. Andra gången såg bra ut för Deane i lead, medan Wang inte kunde hålla en lika bra chase som han gjorde i första battlen, utan gled ner ganska långt i den bankade kurvan. Deane hade svårt i sin chase igen, bra proximity men inte alls samma vinkel som Wang. Svårbedömt igen, med olika slags misstag, och det fick bli ytterligare en one more time! Tredje gången såg ut ungefär som de två första, bra leadåk men James kämpar fortfarande med att få till en bra chase med lite vinkel i första delen av banan, bättre i andra delen. Här lyckades dock bedömarna hitta en vinnare i James Deane, vilket också leder till att Deane blir FD-mästare för tredje året i rad!

I topp 8 fortsatte Odi Bakchis att kämpa för att stanna kvar i kampen om mästerskapsplaceringarna. Dai Yoshihara stod för motståndet. En välkörd battle där Odi Bakchis chase imponerade, och där Odi gick vidare till topp 4. I Michael Essa mot Vaughn Gittin Jr fick Gittin mycket kritik för sin lead, där han höll en dålig linje. Essa vidare till topp 4. Ken Gushi mot Piotr Wiecek var en battle där Wieceks chase ganska mycket liknade Deanes chaser mot Wang, med dålig vinkel och ryckig körning. Eventuellt också en liten rakkörning. Wieceks lead såg återigen mycket bra ut, och lämnade Gushi en bra bit bakom. Bedömarna såg leadåken som likvärdiga, och de många misstagen i chase gav att det blev en one more time. I one more timen var Piotr Wiecek lite för het i sin chase, stötte emot Ken Gushi och kom i ett läge där han inte hade någonstans att ta vägen, snurrade och en stor fördel för Gushi. Gushi fick dock ta en fem minutare, och resultatet fick vänta. Efter att ha bytt lustgasflaska kom Gushi till sin chase. Det blev stor separation mellan förarna, men inte tillräckligt för att ge Gushi en inactive chase. Gushi vidare och Wiecek utslagen. Rutinerade Ryan Tuerck tog sig an den precis utnämnde mästaren James Deane. Dean kämpade vidare i sin chase, på samma sätt som tidigare efter en Tuerck bra i lead. Deane bjöd också på en bra lead, så bedömarna fick jobba innan det stod klart att James Deane gick vidare till topp 4.

Med tre rutinerade förare och den trefaldige mästaren kvar i topp 4, drog kampen igång med Odi Bakchis mot Michael Essa. En battle som gällde ganska mycket, då Odi hade chansen att kliva förbi Fredric Aasbø i totalen om han lyckades ta sig till finalen. Odi har en snabb bil och drog ifrån i sin lead. Essa fick kämpa för att hänga med. I andra åket fick Odi kämpa för att inte köra på den långsammare Essa och i ingången till andra ytterzonen fick Odi problem och snurrade. Essa vidare till final och Odi tappar chansen att klättra förbi Aasbø. I den andra battlen gjorde Gushi ett bra jobb i lead, med James Deane bakom. Deane kämpade på under första halvan av banan, på samma sätt som tidigare, lågt ner på bankningen och med liten vinkel. Deane körde som vanligt en bra lead, Gushi klart bättre med under första halvan av banan. Under andra halvan lika nära som Deane. Två bra leadåk, så avgörande lär ha stått i chaseåken när Ken Gushi tog den sista finalplatsen. Eftersom James Deane kvalade sexa och Odi Bakchis åtta går tredjeplatsen till mästaren Deane.

Gushi startar finalen i lead, och kör en stabil lead. Essa blir till en början lite efter, men ungefär halvvägs in kastar Essa in bilen mot Gushis sida och måste göra en liten rättning för att inte köra på Gushi, och ligger sedan tryckt mot sidan resten av banan. I Essas lead börjar Gushi aggresivt och vobblar lite i början, men kryper in nära Essa. Gushi är nära att rakköra men pressar på, och stressar Michael Essa så att han snurrar i andra ytterzonen. Ken Gushi får därmed segern! Gushi är en OG, en av ursprungsförarna som har hängt med sedan starten av Formula Drift, och det var faktiskt ända sedan 2005 som han vann en tävling senast.

1 Ken Gushi
2 Michael Essa
3 James Deane
4 Odi Bakchis
5 Ryan Tuerck
6 Piotr Wiecek
7 Vaughn Gittin Jr
8 Dai Yoshihara
9 Chelsea DeNofa
10 Chris Forsberg
11 Justin Pawlak
12 Kazuya Taguchi
13 Fredric Aasbø
14 Forrest Wang
15 Jhonnattan Castro
16 Travis Reeder

Vi gratulerar James Deane till årets mästerskap och återkommer med mer från Formula Drift 2019.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Larry Chen – FormulaDrift.com