Formula Drift äntligen igång!

0
60

Vi har väntat länge på att en serie med världsförare skulle köra igång. I och med att DMEC bara blev en deltävling så blev väntan på Formula Drift i USA ännu större. Men nu är vi igång!

29 förare fanns på plats och kvalade in, vilket gav topptrion i kvalet en bye run i första omgången. Dessa tre var Kazuya Taguchi, Japan, Matt Field och Justin Pawlak, båda USA. Första omgången bjöd inte på några stora överraskningar, förutom kanske Taylor Hull som slog ut Dean Kearney och därmed tog sig vidare för första gången i sin Formula Drift-karriär.

Kvalettan Kazuya Taguchi

Framme i topp 8 pressar Dylan Hughes Ryan Tuerck till en One More time. I denna blir det en sammanstötning, så Tuerck måste kolla upp att bilen är ok. Samtidigt pratas det om att hans styrservo går varm, så det kan lika gärna ha varit ren taktik att låta den kyla ned sig. Tureck går i alla fall vidare till semifinal. En som nog inte var nöjd med sin egen insats var Justin Pawlak som snurrade, och gav Odi Bakchis en fribiljett till seminfinal.

Den första semifinalen går mellan två före detta mästare, Chris Forsberg och Fredric Aasbø. Aasbø är nästan lite för het i sin chase, men han klarar det. Chris Forsberg får något problem och rakkör i sin chase. Problemen ser ut att ha börjat tidigt då han inte hade nästan någon rök alls från bakhjulen, vilket tyder på alldeles för låg hjulhastighet. På den andra sidan kör Tuerck en bra lead, med Odi tätt bakom hela vägen till den sista zonen, där han får göra en rättning. Liten fördel Tuerck. I Odis lead ser allt jättebra ut fram till den sista zonen när Odi är jättenära att överrotera och Tuerck får väja undan. Andra finalplatsen till Tuerck.

Fredric Aasbo, Rockstar Energy / Nitto Tire Toyota GR Supra

Så står det då alltså klart att Toyota och Papadakis Racing själva kommer att göra upp om segern, med Fredric Aasbø i den nybyggda Supran och Ryan Tuerck i Fredrics fjolårsbil, Toyota Corollan som gav honom en andraplats i serien. Tuerck kör en bra lead, med Aasbø tätt bakom ända till den sista ytterzonen där Aasbø gör ett litet misstag. Omvänd ordning och Aasbø i lead, kör ett i det närmaste perfekt leadåk och tyvärr uteblir den rätta spänningen då Ryan Tuercks bil får problem i närheten av innerklippen och rakkör. Sannolikt servostyrningen som slutar ge honom hjälp.

Ryan Tuerck, Gumout / Nitto Tire Toyota Corolla

Ett stort grattis till Fredric Aasbø, som får en bra start på den här komprimerade säsongen, och även till Ryan Tuerck förstås som visar stor skicklighet i den för honom nya bilen. Och inte minst till Toyota och Papadakis Racing som lägger beslag på hela finalen.

Formula Drift fortsätter redan ikväll med deltävling 2, topp 32 kl 19.00 och topp 16 23.30.

Resultat:
Fredric Aasbø, Norge
Ryan Tuerck, USA
Aurimas ”Odi” Bakchis, Litauen

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Larry Chen – Formula Drift