Fredric Aasbø vann Formula Drift i Saint Louis

0
183

Det blev norrmannen Fredric Aasbø som tog hem sjätte rundan av Formula Drift som kördes i helgen.

Foto: Larry Chen – FormulaD.com

Platsen var i den amerikanska mellanvästern, där Formula Drift inte är något man ser varje år. Eftersom endast 29 förare lyckades få kvalpoäng blev det bye runs, alltså solorundor, för de tre bäst kvalade. Dessa tre var Fredric Aasbø, som imponerade med en nära nog perfekt kvalrunda, Ken Gushi och Matt Field.

Aasbø mötte så i top 16 teamkamraten i Team Toyota Jhonnattan Castro, och tog sig vidare till top 8, där trefaldige mästaren Chris Forsberg stod för motståndet. Efter en seger även där var polacken Piotr Wiecek nästa motståndare, en battle som fick gå till två one more times innan domarna lyckades bestämma vem som vunnit. På andra sidan stegen tog sig Matt Field till final genom att slå ut Forrest Wang, Justin Pawlak och Chelsea DeNofa i nämnd ordning. Och i finalen var det som sagt Fredric Aasbø som drog det längsta strået. DeNofa tog hem tredjeplatsen i kraft av bättre kvalresultat än Piotr Wiecek.

Serieledaren James Deane blev utslagen i top 8 av teamkamraten Piotr Wiecek, efter ett motorhaveri. I en intervju i livestreamen berättade Deane att den Toyota 2JZ som nu gått till den sista vilan är densamma som suttit i bilen sedan den byggdes inför förra säsongen. Flera förare hade problem med skrotade motorer under helgen, på en bana som uppenbarligen krävde mycket av maskinerna.

I och med att Deane blev utslagen i top 8 och tvåan i serien Fredric Aasbø vann, tog Aasbø ett kliv uppåt i serien och är nu 30 poäng efter Deane.

Nästa tävling går i Dallas, Texas 14-15 september och är den sista innan finalen på klassiska Irwindale i Kalifornien.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Larry Chen – FormulaD.com