Fredric Aasbøs framgångsrika säsong i Formula Drift

0
741

En som har en framgångsrik säsong bakom sig är den norske stjärnföraren Fredric Aasbø. Det här var den åttonde säsongen i Formula Drift för norrmannen, som under sitt premiärår 2010 blev utsedd till Formula Drift Rookie Of The Year. 2015 blev han mästare efter seger i fyra av de sju deltävlingarna, vilket innebar ett nytt rekord.

Fredric Aasbø

2016 räckte två segrar fram till en andraplats bakom Chris Forsberg. I årets serie kom Fredric Aasbø att sluta tvåa, slagen endast av en annan europé, irländaren James Deane. Deane lyckades också vinna fyra tävlingar, dock på åtta chanser så rekordet från 2015 får väl sägas stå sig fortfarande.

Aasbøs väg fram till andraplatsen började med en förlust i topp 8 i säsongspremiären i Long Beach. 48 poäng och tillsammans med 4 poäng från kvalet gav det totalt 52 poäng i serien och en bra start.

Sedan var det dags för Orlando, vilket blev ännu mer framgångsrikt. Seger i andra omgången efter en finalvinst mot Alex Heilbrunn. 100 poäng för segern och 6 poäng från kvalet gav en ledning i sammandraget före James Deane.

I Atlanta blev det respass redan i top 32, vilket såklart var en stor missräkning. 16 poäng plus 4 poäng för kvalet gav endast 20 poäng. James Deane passerade i totalen igen, liksom Dean Kearney.

Därefter bar det av norrut och tävlingen i New Jersey. Där gick Aasbø fram till topp 8, där det blev förlust och ytterligare 48 poäng, samt 4 för kvalet. Därmed var halva säsongen avklarad och en tredjeplats i sammandraget efter James Deane och Michael Essa.

I Canada var det så dags för årets andra seger, efter finalvinst mot litauern Kristaps Bluss. 100 fina poäng plus 4 för kvalet och ett kliv uppåt i totalen, till en andraplats.

Fortfarande uppe i norr bar det av till Seattle, Washingtong, där det blev en andraplats efter finalförlust mot James Deane. Detta var Deanes tredje seger för säsongen och han såg stabil ut i serietoppen. 80 poäng för Aasbø, plus ytterligare 4 poäng för kvalet.

Till näst sista tävlingen reste Formula Drift-cirkusen till Texas Motor Speedway i Fort Worth, Texas. Här blev det förlust i semifinalen och 64 poäng, plus 4 för kvalet.

Den sista deltävlingen kom att gå till historien, då den var den sista tävlingen som kördes på klassiska Irwindale utanför Los Angeles. Banan kommer inom kort att rivas, och det var självklart speciellt att köra den sista finalen. Läget inför finalen var att James Deane hade 582 poäng och Aasbø 486. Det var alltså i princip avgjort, då det skulle till ett mindre mirakel om Deane skulle bli helt poänglös och Aasbø samtidigt skulle vinna tävlingen. Fredric Aasbø gick här fram till topp 8 där han förlorade. Deane gick till semifinal och vann tävlingen gjorde Deanes teamkompis Piotr Wiecek.

Fredric Aasbø poserar under autografskrivning på Irwindale

En mycket framgångsrik säsong i Formula Drift för Norges driftingstolthet alltså. Dessutom har han som vanligt hunnit med en del event hemma i Europa, med bland annat Gatebil på Mantorp Park och sommarfestivalen på Rudskogen där Aasbø var tongivande i Toyotas vinnande lag i lagdriftingtävlingen Super 3.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Göran Röjhagen – DriftZone.se/Deltaphoto.se