Irwindale Speedway lever vidare

0
474

Den klassiska banan Irwindale Speedway i Irwindale, Kalifornien, var tänkt att stängas den 31 januari 2018, men nu kommer det glädjande beskedet att banan kommer att leva vidare i åtminstone två säsonger till.

Foto: Don Ramey Logan Jr. Bilden är licensierad enligt Creative Commons BY-SA

Irwindale är en klassisk driftingbana, som även är känd som ”The house of drift”. Här startade drifting i USA med en tävling 2003, och Formula Drift har sedan starten 2004 haft Irwindale som den plats där den årliga finalen hållits och årets mästare utsetts.

Irwindale byggdes 1999 och har använts till NASCAR-tävlingar. Banan hette under en period Toyota Speedway at Irwindale, då Toyota köpt rättigheterna till namnet på banan.

Orsaken till att banan var tänkt rivas var att ett lokalt fastighetsbolag köpt marken för att bygga ett jättestort shoppingcenter. Men nu har alltså en ny grupp bildats för att bedriva verksamhet på banan, ledd av tävlingsföraren Tim Huddleston.

 

Kristaps Bluss under det som då var sagt skulle vara den sista tävlingen på Irwindale. Foto: Göran Röjhagen, deltaphoto.se

Det var i juli 2017 som Team 211 Entertainment, moderbolag för Irwindale Event Center, fick beskedet att man inte skulle få ett förnyat hyresavtal efter januari 2018. I november återkom markägaren till Team 211 Entertainment och erbjöd trots allt en förlängning av avtalet, ett erbjudande som man valde att inte acceptera.

”Efter att ha fått ettåriga hyreskontrakt var det dags att vända blad” sa Team 211 Entertainments vd Jim Cohan till Daily News, ”Vi valde då att börja titta på andra möjligheter.”

Fredric Aasbø på Irwindale. Foto: Göran Röjhagen, deltaphoto.se

Men nu har en ny arrangör alltså tagit vid, en arrangör som redan 2013, när Team 211 Entertainment erhöll sitt första kontrakt, ville driva verksamheten vid banan. Något som nu alltså blir verklighet.

Förutom drifting körs varje vecka Nascar-sanktionerade stockcartävlingar och dragracing, samt större tävlingar i dessa grenar.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Don Ramey Logan Jr., Göran Röjhagen – deltaphoto.se