James Deane vann och rycker i toppen i Formula Drift

0
601

Det blev serieledaren och fjolårsmästaren James The Machine Deane som visade sig starkast när Formula Drifts femte deltävling avgjordes utanför Seattele i Washington tidigt på söndagsmorgonen svensk tid.

James Deane. Foto: Larry Chen

Deane, som kvalade fyra bakom bland annat teamkamraten Piotr Wiecek, fick i top 32 möta Kyle Mohan. I top 16 stod han emot Ken Gushi, som själv fick problem då han blev påkörd av Dan Burkett i deras top 32-battle. Gushis bil tog ett rejält skutt men led som tur var inga skador av kollissionen. I top 8 slog Deane ut Matt Field i hans snygga Corvette, och i top 4 fick han gå upp emot kvalettan och teamkamraten Piotr Wiecek. Bilarna som Deane och Wiecek kör är i stort sett identiska, det enda som skiljer är att Deanes är högerstyrd och Wieceks vänsterstyrd.

Denna battle blev händelserik då Wiecek i sitt leadåk, troligen störd av kraftiga skuggor på banan, kom lite fel och styrde utanför linjen som avgränsade banan med tre hjul. Deane följde efter och var också utanför banan, men det är leadbilens ansvar att hålla sig kvar på banan. I Deanes leadåk kände Wiecek att han var tvungen att uträtta stordåd och låg mycket nära Deane i den bankade kurvan, så nära att det sannolikt blev rejäla gnuggmärken på Deanes högra dörr. Det hjälpte dock inte och Deane gick vidare till finalen. Eftersom Formula Drift inte kör om tredjeplatsen utan den går till den som är kvalbäst av förlorarna i top 4 så var den vikt för kvalettan Wiecek.

I den andra battlen i top 4 stod Justin Pawlak i en Ford Mustang mot Ryan Tuerck i en Toyota GT-86, en battle som blev betydligt mindre dramatisk och som skickade Ryan Tuerck vidare till final.

Ryan Tuerck Foto: Larry Chen

I finalen mellan James Deane, Nissan S15, och Ryan Tuerck, Toyota GT-86, körde Deane en stabil leadrunda. Tuerck låg bra med i den bankade kurvan, nära Deanes bil. När de båda kom ned på innerplan tappade han lite och uppträdde lite tveksamt, men ett helt ok chaseåk. I Tuercks leadåk låg Deane till en början ungefär något sämre till än vad Tuerck gjorde, men i slutet av den bankade kurvan fick vi se lite av den proximity som är Deanes adelsmärke. In på innerplan låg Deane bättre till än vad Tuerck gjorde, trots att han tappade någon meter i slutet. Det räckte i alla fall för en seger för Deane.

Fredric Aasbø Foto: Larry Chen

Noterbart är också att Fredric Aasbø, tvåa i mästerskapet inför deltävlingen, blev utslagen redan i top 16, av Matt Field. I och med att Deane vann tävlingen fick denne ett försprång i tabellen.

Nästa omgång går i ST Louis 10-11 augusti.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Larry Chen – FormulaD.com