Snart dags för premiär i Formula Drift

0
455

Om bara några dagar är det dags för premiär i Formula Drift i USA. En ny säsong tar sin början och vi ska gå igenom lite av förutsättningarna.

Vi börjar med att titta lite på fjolårets toppskikt. Som ni säkert kommer ihåg så var det gastkramande spännande ända in i kaklet i höstas. Allt avgjordes långt in i finaltävlingen på klassiska Irwindale Speedway. Det var inte förrän Vaughn Gittin Jr lyckades slå Fredric Aasbø efter flera One More Times i finalen, som det stod klart att James Deane, Irland,  tog sitt andra raka mästerskap, tätt följd av nyss nämnde norrman. Trea blev Deanes teamkompis Piotr Wiecek, Polen, fyra gamle mästaren Chris Forsberg, USA, och femma Justin Pawlak, USA.

James Deane

Spännande precis som det ska vara. Hur ser det då ut inför i år? James Deane kommer till Formula Drift med samma bil som förra året. Han har tävlat en del i Mellanöstern och bland annat vunnit Oman Oil-mästerskapet där nere, bestående av tre deltävlingar. Deane blir givetvis riktigt, riktigt vass i Formula Drift-mästerskapet. Dessutom kommer Deane att tävla i Drift Masters European Championship. Men där kommer han inte att köra sin gamla Nissan, utan en nybyggd HGK E92. Sätestid och att tävla mot kvalficerat motstånd är svårslaget när det gäller att utveckla en förare, och det är få, om någon, som tävlar så mycket och på så hög nivå som vad James Deane gör.

Fredric Aasbø

Fredric Aasbø har laddat upp på sedvanligt vis. Han och sambon Hunter Taylor bor i Norge en stor del av året, och för Fredric innebär det iskörning med den gamla Toyota Supran. I år har han bland annat varit i Funäsdalen i Härjedalen och tränat och hållit event. Återigen, sätestid är viktigt och det är bra med träning. Om det är lika givande som James Deanes tävlande återstår att se.

Polacken Piotr Wiecek har följt sin teamkamrat Deane och bland annat tävlat i Mellanöstern han också, där han kört sin gamla Skyline med framgång. Wiecek har visat att han är att räkna med, och han vann bland annat säsongsfinalen 2017 och Texas 2018. Min gissning är att Wiecek kommer att hålla till i toppen även i år.

Chris Forsberg

Gamle mästaren Chris Forsberg vaknade till rejält under 2018 och tog en seger säsongens andra deltävling i Orlando, Florida. Efter det gick det inte riktigt lika bra och den trefaldige mästaren slutade på en fjärdeplats. Att Forsberg är en riktigt vass förare är det inga tvivel om. Han har varit med sedan starten 2004, han vann sin första tävling redan 2005, och vann mästerskapet 2009, 2014 och 2016. Frågan man har är hur hungrig Forsberg är och om han kan samla ihop det där sista lilla som krävs för en stor framgång till.

Kristaps Bluss kommer att vara saknad, han är förutom att vara en duktig förare också en profil. Federico Sceriffo är en annan profil, som italienare i en Ferrari har stöd hos vissa grupper. Sceriffo rosade väl inte marknaden med sin körning under sin rookiesäsong, men det ska bli intressant att se om han har lyft sin egen nivå under off season.

I Pro 2-klassen, som ofta glöms bort i samband med Formula Drift, kommer vårt fokus att ligga på norrmannen Ola Jæger, som kommer att köra en full säsong Pro 2 i år igen. Ola vann sin första deltävling i premiären 2018 och slutade på en fin fjärdeplats. Det är tuff konkurrens i Pro 2 och ett bra sätt att visa framfötterna för att eventuellt komma vidare. Som ni har sett i sociala mediekanalerna så ligger det licenser för Formula Drift Pro 2 i potten i årets Swedish Drift Championship. De som placerar sig på pallen i årets mästerskap får varsin licens till FD Pro 2 2020.

Tiderna som gäller för helgen är:

Fredag, 5 april
1:15pm – 3:45pm PRO: Kval

Lördag, 6 april
11:00am – 1:00pm PRO: Top 32
1:00pm – 2:30pm Paus
3:00pm – 5:30pm PRO: Top 16

Alla tider Pacific Time

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Göran Röjhagen – Deltaphoto.se