Vaughn Gittin Jr Formula Drift-mästare 2020

0
205

Efter att de avslutande två deltävlingarna i årets komprimerade Formula Drift-mästerskap avgjorts på Irwindale Speedway stod det klart att Vaughn Gittin Jr åter fick lyfta den åtråvärda bucklan.

I likhet med tidigare tävlingshelger avgjordes även denna gång två deltävlingar, men denna gång den första i PRO på fredagen, följt av PRO2-finalen på lördagen och sist PRO-finalen på söndagen.

En av förarna som hade möjlighet att komma ikapp Gittin Jr som var i ledning i mästerskapet var vårt nordiska hopp, norrmannen Fredric Aasbø. Aasbø visade under fredagen att han inte tänkte hålla tillbaka i jakten på ett andra mästerskap, utan tog hem deltävling 7, efter en final mot Michael Essa, med Chelsea DeNofa på tredje plats. I och med detta fanns mästerskapet inom teoretiskt räckhåll för Aasbø, och när stegen för söndagens tävling kom ut steg spänningen ytterligare. Detta då det visade sig att just Fredric Aasbø och Vaughn Gittin Jr skulle kunna komma att mötas redan i topp 16, om man klarade av respektive 32-battle.

Aasbø fick dock problem med motorn under segerburnouten på fredagen, och teamet satte in en reservmotor. Denna höll dock inte länge, utan redan under burnouten till första träningsåket på söndagen hördes lagerknack och risken för haveri var överhängande. Teamet byggde ihop en hel motor av dessa två, och Fredric tog plats i sin första battle. Fredagstävlingen hade gått sent på kvällen och söndagstävlingen gick på dagen, så greppnivåerna var radikalt annorlunda vilket ledde till att Aasbø gjorde ett misstag och inte klarade sig igenom sin 32-battle. Därmed var vårt nordiska hopp slocknat för denna gång.

Mästerskapsledande Gittin Jr tog sig fram till topp 8 där han mötte Odi Bakchis och åkte ut, vilket öppnade för att Chelsea DeNofa och Ryan Tuerck kunde ta sig förbi. Dock hade Odi inga intentioner att släppa en enda battle under finalen och stod därmed högst upp på prispallen när röken lade sig, efter en final mot Chelsea DeNofa och med Justin Pawlak på tredje plats.

Totalt gav detta i sammandraget att Vaughn Gittin Jr tog hem sitt andra mästerskap, precis tio år efter det första.

  1. Vaughn Gittin Jr 540 poäng
  2. Chelsea DeNofa 500 poäng
  3. Ryan Tuerck 484 poäng
  4. Fredric Aasbø 448 poäng
  5. Chris Forsberg 429 poäng

Nu följer en intensiv off season för Formula Drift-gänget och planera för säsongen 2021 som i nuläget ser minst lika osäker ut som 2020 var.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Larry Chen – Formula Drift