Vem blir mästaren i Formula Drift 2018

0
563

Det är en stor fråga, och en fråga som givetvis är svår att ge svar på, men vi kan titta lite under huven och se om vi kan skönja några tecken. Vem blir mästare i Formula Drift 2018. Det finns i dagsläget tre som kan vinna matematiskt, men i verkligheten så sticker vi ut hakan och säger att det är två som egentligen har chansen. En av dem har ett bra försprång, men den som jagar kan vi inte räkna bort, så häng med och läs om hur vi tänker.

Om du har följt Fomula Drift under säsongen, så har du nog också koll på att topp tre består av ledaren James ”The Machine” Deane 556 poäng, tvåa har vi Fredric ”Norweigan Hammer” Aasbo 507 poäng, trea har vi Piotr Wiecek med 469 poäng.

Innan vi räknar bort Piotr helt, om nu oturen är framme och varken James eller Fredric kvalar in till stegen. Då har Piotr chansen att vinna, förutsatt att han också vinner tävlingen. Nu är detta såklart möjligt, men att både James och Fredric missar kvalet. Känns inte troligt, så vi bortser från detta och riktar in oss på de två giganterna i toppen.

Kollar vi på säsongen i siffror så ser vi att James har två vinster, två andra platser, 1 tredje plats, en fjärde plats och en sjätte plats.

Fredric Aasbo har också han två vinster, en andra plats, två tredje platser, två nionde platser.

För Er som gärna kollar in statistik, så ser vi följande att bägge har samma segerprocent på 29%, resultat i genomsnitt under 2018 är James Deane på 3.1 och Fredric Aasbo har 4.0. James har varit på podiumet 4 gånger (57%), medans Fredric har varit där 5 gånger (71%) under denna säsong.

James har vinstprocent på 83% på 30 matcher, Fredric har 81% på 27 matcher. Interna möten så är det James Deane 1 – Fredric Aasbo 0. Så i mina ögon är det rätt jämnt mellan dessa två herrar.

Hur gick det då på finalen 2017 i just Irwindale? Här tog James Deane tredje plats och kröntes mästare i Formula Drift 2017. Fredric Aasbo åkte ur i Topp 8, så banan kanske är till James fördel, men det är jämnt när vi kommer till great 8 oavsett vilken bana förarna är på.

Om vi nu ska knyta ihop säcken då? Vem sätter vi som trolig vinnare av mästerskapet? Det gäller att James förvaltar sitt försprång på bästa sätt. Gör han inte det/eller att oturen är framme, ja då ser vi Fredric som mästare. James Deane som har kämpat till sig smeknamnet ”The Machine” kommer såklart inte lägga sig platt, han kommer att klamra sig fast stenhårt och vi tror faktiskt att James tar sin andra raka titel.

Om inte nerverna sätter käppar i hjulen….

Text: Henrik Andersson, Driftzone
Foto: Larry Chen, Formula Drift