Vinst för Fredric Aasbø i Atlanta!

0
364

Äntligen blev det dags för Fredric Aasbø att kliva längst upp på podiet i Formula Drift igen, efter en blöt tillställning i Atlanta.

Regnet började falla en bit in i top 32, och det fanns förhoppningar om att det skulle dra förbi och hinna torka upp lite innan top 16, men så blev det inte. Regnet fortsatte och som vanligt rör det om rejält i resultatlistorna. Det syns ganska snart vilka förare som är vana och bekväma med att köra på blött underlag och vilka som inte gör det.

Top 32 förflöt utan större överraskningar, och att tjugofjärdekvalade Vaughn Gittin Jr slog ut niondekvalade Ken Gushi var den största ögonbrynshöjaren om man tittar på kvalplacering. Vaughn är alltid en farlig förare, men får nog försöka jobba på sina kvalresultat. En annan anmärkningsvärd situation var den där Odi Bakchis körde på Kyle Mohan bakifrån. Efter en överläggning dömde bedömarna till Odis fördel, då man tyckte att Mohan saktat ner för mycket, trots att han gjorde det i en decel-zon.

Andrekvalade Chelsea DeNofa stötte ihop med Pat Goodin i top 16 och bedömdes som vållande för den, och åkte ut.

När vi nådde semifinalerna så var det Fredric Aasbø mot James Deane och Ryan Tuerck mot Michael Essa. Deane fick ett problem med sin bil, sannolikt en punktering på höger fram, och tog sin competition timeout, så Tuerck – Essa fick köras före, en battle som Tuerck vann. När Deane fick ordning på sin bil så fick vi se det som jag tycker var bästa battlen i dagens tävling, när två förare som trivs på blött underlag fick möta varandra. I Aasbøs lead låg Deane riktigt nära redan från början och gjorde nästan en backwards entry för att bromsa ned farten och inte köra in i norrmannen. Aasbø hade en annan taktik och låg lite längre bakom i första kurvan, och sköt sen ikapp. Resten av banan låg båda förarna riktigt bra och leadåken var bra. Fredric Aasbø bedömdes dock som bättre av två av tre bedömare, där Ryan Lanteigne ville se en One More Time, och är därmed vidare till finalen mot Tuerck.

Finalen var en något mindre dramatisk historia, där Tuerck halkade av banan med bakhjulen precis vid mållinjen i sin chase, och där Aasbø lyckades hålla bättre proximity längs en större del av banan. Återigen var bedömarna inte eniga, men med domarsiffrorna två för Aasbø och en för en One More Time, går segern till The Norwegian Hammer Fredric Aasbø!

Nästa runda i Formula Drift går i New Jersey 7-8 juni.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Larry Chen – Formula Drift