Alvin Lægreid kvaletta i GDS-finalen på Mantorp

0
506

Norrmannen Alvin Lægreid var den som bäst bemästrade den delvis nya bansträckningen på Mantorp Park på fredagseftermiddag. Och kampen om segern och tredjeplatsen tog nya spännande vändningar!

 

Lægreid slog i sin andra kvalrunda till med en 89 poäng, vilket räckte för att bli kvaletta. Tvåa blev Tony Averstedt, som ledde efter första rundan med 86 poäng. Tvåan i serien Joakim Johnsen blev trea med 84 poäng.

 

I toppen så vet vi att det är mellan Ørjan Nilsen och Joakim Johnsen det står. Joakim kvalade som sagt bra, medan Ørjan Nilsen lyckades mindre bra. Trots att det bara skiljde 5 poäng, 79 mot Johnsens 84, halkade Nilsen hela fem placeringar efter och landar på en åttonde plats. Eftersom tredje och åttonde plats befinner sig på varsin halva av stegen så kan vi få en drömfinal mellan dessa båda herrar.

Kampen om tredjeplatsen är hård och involverar närmast två norrmän och en svensk, Odd-Helge Helstad, Øyvind Bogen och Tony Averstedt. Odd-Helge kvalade in på en nionde plats med 78 poäng, Bogen fjärde med 82 och Averstedt som sagt tvåa med 86. Och det är nu det blir intressant, för att som kvalnia möter Helstad kvalåttan i första rundan. Det är, som ni säkert minns, Ørjan Nilsen. Så om Nilsen vinner och lever kvar i kampen om segern så innebär det också att Helstads chanser att bärga tredjeplatsen är i princip borta. Vinner Helstad är Johnsens väg mot bucklan mer eller mindre öppen.

Øyvind Bogen möter Fredrik Myhre i första rundan, ingen lätt match det heller, men som det sett ut hittills i år så ser jag inga problem för Bogen att ta hem den. Tony Averstedt möter kvalfemton Henrik Isaksson. Isaksson med sin aggresiva körstil mot Averstedt lugnare kan gå hur som helst, men jag sätter nog mina två kronor på att Averstedt vinner den och går vidare i stegen.

Resultatlistan i sin helhet:
1. Alvin Lægreid 89
2. Tony Averstedt 86
3. Joakim Johnsen 84
4. Øyvind Bogen 82
5. Andreas Øvergaard 81
6. Markus Furberg 79
7. Jim Olofsson 79
8. Ørjan Nilsen 79
9. Odd-Helge Helstad 78
10. Anders Hay 78
11. Fredrik Øksnevad 76
12. Emil André Bogen 75
13. Fredrik Myhre 43
14. Petter Lauvås 71
15. Henrik Isaksson 67
16. Christian Bakkerud 66
17. Emil Vikman 62
18. Linus Joensuu 44
19. Patrick Johansson 43
20. Jimmy Gustafsson 5
21. Joakim Eidsmo-Sand 0

Michel Rayes och Victor Joensuu var anmälda men kom ej till start.

Värt att notera är också att Emil Vikman deltog med sin nya bil och sånär tog en plats i stegen. Bilen är en Nissan S14 med en LSX-V8 i, byggd av Tokan på Stockholm Speed Industry. Resultatet får ändå vara ansett som riktigt bra då det var första gången Emil körde bilen och att man så sent som några minuter innan kvalet efterlyste en multirem till motorn.

Imorgon kl 15.00 är det eliminering och då får vi också svaren på vem som vinner och vem som lyckas knipa bronsplatsen på pallen.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Wilfried Butin – DriftZone.se