Dramatisk landskamp avslutade deltävling 1 i GDS

0
298

Det blev en spännande tillställning när den första deltävlingen i Gatebil Drift Series avgjordes på Vålerbanen på lördagseftermiddagen.

Fredagseftermiddagens kval gick på blött underlag, men under lördagens träningar var det torrt underlag, vilket förarna såg ut att trivas i. Lagom till att elimineringen började så blev det regn igen, och hela tävlingen kom att gå på helt blöt bana.

Redan i första battlen blev det intressant, då sextondekvalade Fredrik Myhre slog ut suveräne kvalettan Odd-Helge Helstad. Helstad, som av många sågs som en kandidat att vinna tävlingen.

När fältet reducerats ner till fyra förare stod det klart att Emil André Bogen skulle möta Fredrik Myhre, och kvaltvåan Johan Andersson skulle möta Ole Morten Davanger. Det senare var ett mästarmöte, då Andersson var svensk mästare 2018 och Davanger norsk dito.

Bogen och Andersson tog de båda platserna i finalen, medan Ole Morten Davanger blev trea, i form av bättre kvalresultat placerad före Fredrik Myhre.

Finalen blev en spännande historia, trots den låga farten och det våta underlaget. Båda förarna körde bra leadåk och bra chaseåk, och det var såpass jämt att bedömarna inte var eniga. Men eftersom majoritetsbeslut gäller, så var det Johan Andersson som tog hem den första deltävlingen i Gatebil Drift Series 2019. En bedömare ville låta finalen gå till en One More Time, medan de två andra gav Andersson segern.

1 Johan Andersson
2 Emil Andre Bogen
3 Ole Morten Davanger
4 Fredrik Myhre
5 Jens Stark Junttila
6 Fredrik Øksnevad
7 Mikael Johansson
8 Øyvind Bogen
9 Odd-Helge Helstad
10 Alvin Lægreid
11 Tony Averstedt
12 Andreas Øvergaard
13 Tor-Anders Ringnes
14 Joakim Andersson
15 Marcus Furberg
16 Michael Andersson

Nästa deltävling i Gatebil Drift Series avgörs 13-14 juni i Mantorp Parks Mjölbyslinga.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Henrik Andersson – DriftZone.se