Helstad nöjd: ”Det har varit en bra säsong!”

0
216

Odd-Helge Helstad har en fin säsong bakom sig och står nu inför ett nytt äventyr på internationell nivå. Hör honom berätta hur han blev utvald till uppdraget.

Du hade en lyckosam säsong i GDS som till slut gav en andraplats. Stort grattis! Hur tycker du att det känns efter säsongen?
-Tusen tack för det! Det har varit en bra säsong. Andra plats i GDS, andra plats i GDS-kval, första plats i VM i breisladd på Gatebil Rudskogen i juli. Jag vet vad jag måste bli bättre på och vad jag måste träna på till nästa säsong.

Den sista deltävlingen blev dramatisk när du fick motorproblem med ett sprucket motorblock. Hur kändes det när du skulle köra och visste att du hade så stora problem?
-Det blev en del skruvning och provisoriska lösningar för att få motorn att gå genom hela tävlingen på Mantorp. Det var bäst att inte tänka på problemen vi hade utan bara köra. Låta teamet ta problemen som uppstod och, för min del, hålla huvudet kallt.

Hur är det för er förare att ha internationella bedömare med på GDS-deltävlingarna?
-Jag tycker att det är väldigt bra att vi har fått internationella bedömare i GDS. Då får man höra hur saker och ting genomförs i andra länder. Och jag tycker att bedömarna har varit bra i år. Kommer med kommentarer om varför man dömt på vissa sätt, och så vidare.

Förutom GDS ställde du också upp i Super 3 med J-Spec Driftstars, Alexander Granlund och Richard Ivars. Hur hamnade du i laget med dessa två galna svenskar?
-Jag och Alexander har alltid haft bra kontakt med varandra, sedan vi körde Drift Allstars på Mantorp Park 2014 tillsammans. Så Alexander och Richard kom och frågade mig på juniträffen på Mantorp om jag inte ville vara med dem och köra Super 3. Det var synd att de fick tekniska problem med bilarna under tävlingen, annars trodde jag verkligen på det där.

Nu är det dags för nästa äventyr, FIA Motorsport Games i Rom. Hur blev du uttagen till det norska laget?
-Ja, det här glädjer jag mig jättemycket över! Norska Bilsportförbundet frågade Fredric Aasbø först, men han kunde inte för han hade åtaganden i USA med Sema-show. Då tog NBF och tittade på den sammanlagda resultatlistan för de senaste åren, och då hade jag varit i toppen sedan några år. Och som jag förstår det hade Fredric också bett dem att fråga mig. Det här är ju ett erbjudande som man bara inte kan tacka nej till!

Vad tror du om tävlingen?
-Jag tror att FIA Motorsport Games blir en väldigt bra tävling. Upplägget runt omkring verkar väldigt bra, så det blir spännande att komma ner till Italien och se hur det ser ut.

Har du några planer för bilen under vintern?
-Har inga stora planer med bilen i vinter, just nu. Det har precis byggts en ny motor, efter haveriet på Mantorp. Annars är finns det lite funderingar på att bygga om lite med kylningen och upplägget i bagaget. Är dumt att bygga om för mycket när det fungerar bra.

Hur ser tankarna ut för säsongen 2020? GDS? Har du planer på att komma ut i Europa?
-Som det ser ut precis nu så blir det GDS 2020 också. Men man får se hur det blir med samarbetspartners och sånt under vintern…

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten, Dennis Flink – DriftZone.se