Joakim Andersson: ”Målet är att stå högst upp på pallen när säsongen är slut”

0
278

Efter en dålig säsong 2017 så gjorde Joakim succe år 2018 och vann RM. 2019 står nu vid dörren och Joakim har gjort valet att köra Gatebil Drift Series istället för SM och han är riktigt taggad!

Joakim Andersson under RM-finalen på Sundsvall Raceway.

2017 var ingen vidare säsong för Joakim. 2018 så blev det en total omvändning för Joakim och han gick hem med en seger i RM. Såhär beskriver Joakim känslan av 2018 års seger: ”Känslan efter vinsten i RM 2018 var och är fortfarande obeskrivlig! Vi kom till Sundsvall med en fjärdeplats i serietabellen och en vinst i Iron Drift King PRO 2 i bagaget, med målet att kunna stå på pallen. Att stå där, när däckröken lagt sig och inse att jag faktiskt till och med vunnit RM 2018 – det var helt enormt! Det var en fantastisk revansch efter en dålig säsong 2017, att få en bekräftelse på att jag faktiskt kan köra och faktiskt har kapacitet att vinna – i en väldigt udda bil.”

Men nu står säsongen 2019 mitt framför teamet och de har bestämt sig för att köra GDS istället för SM, vilket kom lite som en överraskning. Teamet hade i princip bestämt sig för att köra SM när de fick erbjudandet om att kliva upp i GDS som en ”joker”. Teamet fick en del att fundera över och efter en hel del diskussioner och överläggande så enades de tillslut om att GDS var det rätta valet. Joakim har alltid haft som mål att ta sig vidare inom driftingen och så småningom kunna tävla i högre klasser utomlands. GDS kändes då för honom som ett steg i rätt riktning, det är stora event som lockar mycket folk och som i sin tur innebär stor publicitet. Joakim får även chansen att köra mot andra förare som han aldrig kört mot tidigare, både svenskar och norskar, vilket kommer att bli en utmaning som Joakim tror att han kan lära sig mycket ut av. Han tror att det i sin tur kommer att utveckla hans körning ytterligare.

Sent test hösten 2018, med R-däck inför kommande säsong.

Men vad är då Joakims mål inför 2019? Som han själv beskriver det så är han en vinnarskalle så han kan inte påstå annat än att det yttersta målet är att stå högst upp på pallen när säsongen är slut. Det kommer att bli en tuff väg dit, för att det är duktiga och rutinerade förare som han ska möta. De kommer att satsa på att kvala in vid varje tävling och att klättra i stegen så högt de bara kan, förhoppningsvis mot toppen. Vart de står i slutet av säsongen får tiden utvisa, men de kör helt klart för pallen! Joakim hoppas på att få en lärorik säsong som förhoppningsvis kan ge honom tillräckligt med rutin, erfarenhet och prestationer för att kunna ta ett steg vidare nästa säsong!

Inte bara det att GDS är något nytt inför i år, utan om allting går som det ska så kommer det även att bli en extra teammedlem i juli, som också är en stor omställning för både Joakim och hans flickvän Moa. Det bästa med att de båda är lika involverade i detta är att de inte låter barnet stoppa dem, säger Joakim. De tror stenhårt på att det kommer att fungera att ha en liten bebis samtidigt som de satsar på en karriär inom drifting. Moa och den lilla kommer förhoppningsvis att vara med på alla tävlingar och stötta Joakim. Både Joakim och Moa är uppväxta med att alltid vara med deras föräldrar på allt möjligt och de tror inte alls att det kommer vara någon nackdel att barnet får vara med och vara delaktig. Allt går, bara man är öppen och har en positiv inställning! Säger Jocke.

Som sagt så är Joakim en vinnarskalle och han satsar högt. Han hoppas på att kunna komma långt men om man frågar honom vart han ser sig själv om fem år så svarar han att framtiden får utvisa det, me att han vill se hur långt han kommer!

Det är tack vare Moa, Jessica, Joakim, John, Martin, Pontus och Alexander som jag står här idag, säger Joakim. Han är redo för säsongen 2019 med ett fantastiskt och stöttande team i ryggen som har satsat så mycket på detta!

Text: Elin Molander – DriftZone.se
Foto: Moa Svarf Photo