Joakim Johnsen vann igen i Gatebil Drift Series

0
374

Det blev norrmannen Joakim Johnsen som vann igen när den andra deltävlingen i Gatebil Drift Series avgjordes på Mantorp Park.

Joakim Johnsen

Johnsen vann den första deltävlingen på Vålerbanen för en månad sedan och efter kvalet igår, där Ørjan Nilsen blev kvaletta och Johnsen kvaltvåa, stod det klart att Johnsen skulle bli att räkna med även den här gången.

Innan sextonbilarsstegen kördes skulle dock två saker avgöras. Det var de rester från gårdagens kval som återstod, nämligen vem av Markus Furberg och Odd-Helge Helstad som skulle bli åtta respektive nia, och kanske ännu viktigare, vem av Henrik Isaksson och Joakim Eidsmo-Sand som skulle knipa sextondeplatsen och därmed den sista platsen i stegen. Mellan Isaksson och Eidsmo-Sand blev det två fina kvalrepor, där Isakssons bedömdes bättre och han blev därmed sextonde man i stegen.

Med Helstad och Furberg blev det dock mer komplicerat. Redan några timmar innan elimineringen efterlyste speakern på eventet en ny toppackning åt Odd-Helge Helstad. Det verkar inte som att det blev något napp på den efterlysningen, så Odd-Helge kom inte till start. Markus Furberg körde sin repa, men på slutet hände något och han körde in i däckbarriären. En nolla till Odd-Helge och en nolla till Markus. Vi vet därför i nuläget inte vem av dem som blev åtta respektive nia.

I top 16 fick nyss inkvalade Henrik Isaksson möta kvalettan Örjan Nilsen, där Nilsen vann. Eftersom både Helstad och Furberg utgått innebar detta också att Nilsen fick en bye run i top 8 och gick direkt till top 4. En annan som hade problem var Emil Vikman. Emils motor havererade igen och han kom inte till start, vilket ledde till att Joachim Waagaard fick en bye run.

Femtekvalade Linus Joensuu fick se sig utslagen av Jim Olofsson, Joakim Johnsen slog ut Øivind Bogen, Anders Hay vann mot finske publikfavoriten Teemu Peltola, Tony Averstedt mot Petter Lauvås och Michael ”Fast Mike” Andersson mot Thomas Nyqvist.

Nilsen-Olofsson i top 4

I top 4 fick vi så se kanske dagens mest omdiskuterade händelse, nämligen den där Jim Olofsson vann mot Ørjan Nilsen. Situationen var den att i Nilsens leadåk såg det ut som att Olofsson var övertänd och körde av. I Olofssons leadåk körde båda förarna bra, men eftersom Olofsson kört av kändes utgången given. Men domarna dömde till förmån för Olofsson, till mångas förvåning. Orsaken var att under accelerationen mot initieringen så fick Nilsen problem med en växel, som gjorde att han avbröt accelerationen, för att sedan påbörja den igen. Den avbrutna accelerationen gjorde att Jim fick sakta in även han och när Nilsen sköt fart igen blev Jim på efterkälken. Han laddade fullt för att hinna ikapp och åkte av i första kurvan. Startern observerade det här, och gjorde domarna uppmärksamma på att det skett något under Nilsens leadåk. Startern frågade också Nilsen om vad som hände, och Ørjan Nilsen visade stort sportmanship genom att säga att han fått problem med en växel och att det var hans fel. Mycket bra gjort av både startern som uppmärksammade detta och gjorde bedömarna medvetna om att något hänt, och av Nilsen som sa som det var direkt.

Joakim Johnsen vann mot förra deltävlingens bäste svensk Tony Averstedt och var därmed i final igen. I finalen körde förarna två fina åk och vi var många som tyckte att det lutande åt Olofsson, men det blev alltså seger igen för Joakim Johnsen. Trea, i kraft av bättre kvalplacering, blev Ørjan Nilsen.

Final, Johnsen-Olofsson

En bra deltävling i Gatebil Drift Series är till ända, och det bör nu bli ganska svårt att konkurrera med Joakim Johnsen om totalsegern i årets GDS, då han redan har vunnit hälften av säsongens deltävlingar.

Du har väl inte missat att DriftZone sände live från tävlingen? Med driftingpersonligheterna Dennis Steyvon och Yousef Al-Herais som kommentatorer. Finns att se på vår Facebook-sida.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se