Odd Helge Helstad vann GDS finalen med hål i blocket. Johan Andersson vår nya GDS mästare 2019.

0
279

Då var säsongens sista Gatebil Drift Series avklarad, det var en dag som hade massor med händelser och väder som varierade. Men i slutet av dagen så hade vi både en ny mästare och en vinnare som behöver byta blocket på sin motor.

Tidigt imorse när man vaknade till, gjorde iordning sig för att bege sig mot banan. Så är det en rätt tjock dimma men luften var samtidigt rätt behaglig och inte alls så kallt som det verkade när man tittade ut. Däremot så hade det regnat under natten så Mantorp Park var rätt ordentligt blöt, prognosen sade dock att det skulle vara uppehåll till framåt kvällen som var ett påstående som inte var stämde in.

Det var en final med topp 16 av de kvalande som skulle köras under eftermiddagen, och det blev en final som kommer att finnas med i minnet en bra stund. Det var en hel del bilar som beslutade sig för att gå sönder under hela stegen.

Matchen mellan Orjan Nilsen mot Mikael Johansson hade en hel del på spel, Mikael var den som körde vassast och vann. För att direkt efter bli tvungen att bryta tävlingen med motorproblem, Juha Pöytälaakso bröt tävlingen i topp 8 efter en motorsprängning som dessutom hände då han körde en bye run då han skulle möta Mikael Johansson som då bröt efter sin topp 16 match.

Odd Helge Helstad tar sin fem minutare i sin match mot Anders Hay, under den matchen så märker teamet att det är sprickor i blocket. Odd Helge ställer upp ändå och vinner mot Anders Hay.

Topp 4 kommer och så gör även regnet, fört så kommer det bara lite lätt regn som slutar en kort stund, sen börjadet regna ordentligt vilket gör banan svårkörd. Matchen mellan Juha Pöytälaakso och Odd Helge Helstad blir inte av då Juha tvingas bryta för motorhaveri, så Odd Helge kör sin Bye run. Tobias Olofsson möter Jens Stark Junttila som vinner matchen på en regntung bana och går vidare till final.

Finalen blir då mellan Odd Helge Helstad som har dåligt med tryck/komp i motorn pga hål i blocket och en taggad Jens Stark Junttila som såg ut att ha bra linjer och tryck i sin bil under sin topp 4 match. Förarna drar iväg och Jens drar upp ett högt tempo som Odd Helge inte hinner med, Odd håller dock samma linjer som Jens under sin chase men med dålig proximinty. När bilar sen vänder och ska köra sin andra del i matchen så börjar Jens med att ligga väldigt nära Odd Helge och gör en stark inledning på chasen, däremot så snurrar nästan Jens på ingången till Parisern och hamnar ute på gräset.

Detta gör att vinsten går solklart till Odd Helge Helstad som därmed vinner finalen av GDS 2019 trots hål i motorblocket och en mindre väl fungerande motor. Så vi gratulerar Odd Helge till vinsten.

Däremot så ger vi Johan Andersson ett riktigt stort grattis då han blir vår nya Gatebil Drift Series 2019, vi kommer att återkomma till Johan i en egen artikel.

Text & Bild: Henrik Andersson, Driftzone