Gatebil Rudskogen med Super 3 och VM i Breisladd

0
439

Det har blivit dags för Gatebils huvudfestival, sommarträffen på Rudskogen Motorsenter, ca 9 mil sydost om Olso.

Super 3 med Fredric Aasbø. Foto: Pontus Blomqvist

På sommarträffen har Gatebil Drift Series uppehåll, men det betyder inte att driftingåkarna står utan tävlingar att delta i. Liksom två tidigare år körs Gatebil Super 3, lagtävlingen där tre förare kör samtidigt. Principen är densamma som vid vanlig twinkörning, man ska ligga nära och kopiera vinkel, med mera, men i Super 3 tävlar man inte mot varandra utan tillsammans som ett lag. Team Toyota har vunnit två år i rad, blir det ett tredje? I laget kör Fredric Aasbø, Tor-Anders Ringnes och Ola Jæger, Fredric har vunnit en deltävling i Formula Drift Pro och Ola har vunnit en deltävling i Formula Drift Pro 2 under säsongen. Inget dåligt lag alltså!

Gatebil har själva presenterat ett rent tjejlag, Dolls with balls, bestående av Linn Petrine Knudsen, Lena Charlotte Westby och Hunter Taylor. Från svensk sida har vi bland annat sett att Mårten Stångberg kommer att delta. Mårten utgjorde tillsammans med Christian Erlandsson och Thomas Nyqvist Team Sendit, laget som blev fyra 2017. Årets lag är dock inte presenterat ännu.

Förutom Super 3 arrangeras VM i Breisladd. På alla Gatebil-festivaler har man tävling i Breisladd, som är en mer subjektiv tävlingsform än traditionell drifting. Här finns det inga zoner att träffa eller accelerations- och retardationszoner att hålla sig till. Att hålla järnet och göra ett snyggt showåk är ungefär var det går ut på. Som tidigare så är Breisladden på Rudskogen den som har högst prestige, och det är stenhård konkurrens att ta sig från kvalet till finalen.

Kvalbäst i Breisladden på Mantorp Park var Fredric Aasbø. Foto: Christer Hägglund

Nytt för i år är att juryn väljer ut tio bilar av de som kört kval, som får en andra chans. Dessa tio får köra ett nytt kvalåk precis innan finalen går, och av dessa får de fyra bästa köra finalen. Det kan vara förare som gjort ett litet misstag som drog ned poängen kraftigt, men åket i övrigt var riktigt bra, eller något liknande, som gör att man får denna andra chans.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Pontus Blomqvist, Christer Hägglund – DriftZone.se