Jim Olofsson vann sista GDS, Ørjan Nilsen mästare!

0
564

Det blev en riktigt spännade sista deltävling i årets GDS när förarna drabbade samman i höstsolen på Mantorp Park.

Förutsättningarna var klara från fredagens kval. Ørjan Nilsen ledde serien inför finalen, elva poäng före Joakim Johnsen. Av dessa hade Johnsen knaprat in fem poäng genom en bättre kvalplacering. I GDS får förarna poäng även för sin kvalplacering. Spänningen tog ett ytterligare steg då Ørjan Nilsen kvalade in som åtta, tätt följd av sin gode vän Odd-Helge Helstad på nionde. Helstad var djupt involverad i kampen om tredjeplatsen, och eftersom åttan och nian möts i top 16 så visste vi att antingen blir Nilsen utslagen ur kampen om segern eller så blir Helstad utslagen ur kampen om tredjeplatsen.

Dramatiken skulle dock börja direkt, när kvalettan från gårdagen, Alvin Lægreid i tävlingens första battle överstyr och går ut i sandfållan, får sladd på bilen som voltar runt ett varv innan den stannar i sanden. Christian Bakkerud, ser såklart detta och vänder tillbaka och hoppar ur sin bil för att se hur det gått med Lægreid. Lægreid klarade sig bra, men bilen ser ut att ha fått några rejäla törnar. Bakkerud vidare. Sedan vidtog den spännande battlen mellan Ørjan Nilsen och Odd-Helge Helstad, där Nilsen i sin chase laddar för hårt, kommer för nära och stöter till Helstad, som går vidare. Nilsen utslagen och kan inte göra något mer för att påverka utgången av GDS 2018.

Øyvind Bogen hade en stökig första battle, där det länge var tveksamt om Fredrik Myhre skulle komma till start. Först såg vi Bogen komma i en bye-run, vilket fick oss att tro att Myhre kastat in handduken. Sedan fick vi höra att det var ett misstag av startern, och Bogen vände tillbaka. Strax efter kom han igen, den här gången med Myhre strax bakom, dock utan att drifta. Eftersom Myhre haft problem kunde detta tyda på att de inte var lösta. Men icke så, även denna gång något problem i starten, så först tredje gången Øyvind Bogen kom över krönet från starten så var det med en driftande Fredrik Myhre i släptåg. Bogen gjorde dock ett bättre jobb och gick vidare. I nästa battle hittade vi Øyvind Bogens teamkamrat Andreas Øvergaard och Øyvind Bogens kusin, Emil André Bogen. Där var det Emil Andre Bogen som gjorde den starkare insatsen och gick vidare.

På den här sidan av stegen hade vi inte sett ett enda svenskt namn. Dessa hade nämligen lyckats para ihop sig i battles fem och sex, där svenskhoppet Tony Averstedt mötte Henrik Isaksson i en Suprabattle, och där Henrik Isaksson gick vidare till top 8 och därmed var Averstedt ute från kampen om tredjeplatsen. I den andra mötte Jim Olofsson Anders Hay. Där körde Hay av i sin lead och Jim kunde passera honom. Jim vidare till top 8. Sedan var det dags för Joakim Johnsen, som nu hade saken i egna händer. Med Ørjan Nilsen ur vägen var det ”bara” för Johnsen att plocka några fler poäng så var årets Gatebil Drift Series hans. Men där kom den unge Petter Lauvås och satte käppar i hjulet, och slog ut Johnsen. Riktigt spännande med båda som tävlade om slutsegern utslagna redan i top 16. I den sista battlen möttes Marcus Furberg och Fredrik Øksnevad, där rutinerade Øksnevad kunde gå vidare.

I top 8 var Helstad och Bakkerud först ut, en battle som tvingades till en One More Time efter två jämndåliga chaseåk. I one more timen så var det Christian Bakkerud som bedömndes som starkare och tog sig vidare till top 4. Helstad utslagen alltså, och kampen om tredjeplatsen ännu inte avgjord. I den andra blev det ett fall av släkten är värst, där kusinerna Øyvind Bogen och Emil André Bogen möttes. Emil André vidare, och i och med det så var även den tredje som kämpade om tredjeplatsen i serien utslagen! I svenskbattlen på andra sidan mellan Henrik Isaksson och Jim Olofsson var det Jim som drog det längsta strået, efter att Isaksson missbedömt i kurva ett och Olofsson kunde passera. I den sista battlen i top 8 var det unge Petter Lauvås mot rutinerade Fredrik Øksnevad. Där kunde FredOx ta hem segern och ta sig vidare till en top 4 battle mot Jim Olofsson.

I top 4 kom Emil André Bogen först ut i sin Toyota Supra, tätt följd av Christian Bakkerud i sin stora Nissan Cefiro. Bakkerud vidare till final och Emil André Bogen fick rikta in sig på en fjärdeplats. Eftersom båda i den andra battlen top 4 kvalat bättre än Bogen och tredjepris avgörs av vem som kvalat bäst av de två utslagna i top 4. I den andra battlen var det Jim Olofsson och Fredrik Øksnevad, där efter en riktigt fin battle där Jim fick chansen att hänga på dörren hela vägen, kunde ta sig vidare till en andra rak final i GDS på Mantorp Park.

I finalen stod så sjundekvalade Jim Olofsson mot sextondekvalade Christian Bakkerud. Ett bevis för att kvalet givetvis är viktigt, men när det väl blir stege så kan verkligen allting hända. Och det gjorde det. I Jims leadåk hade Bakkerud en fin chase, men när rollerna byttes så upprepades scenariot, Bakkerud körde nämligen av och Jim Olofsson kunde… just det, köra om. Det innebar att Jim Olofsson kört om, på ett fullt tillåtet sätt, i tre av fyra battles. Det var bara Fredrik Øksnevad som fick ha Jim hängande på dörren.

Resultat Gatebil Drift Series, R4
1 Jim Olofsson
2 Christian Bakkerud
3 Fredrik Øksnevad
4 Emil Andre Bogen
5 Øyvind Bogen
6 Odd-Helge Helstad
7 Petter Lauvås
8 Henrik Isaksson
9 Alvin Lægreid
10 Tony Averstedt
11 Joachim Johnsen
12 Andreas Øvergaard
13 Marcus Furberg
14 Ørjan Nilsen
15 Anders Hay
16 Fredrik Myhre

Det innebär också att Ørjan Nilsen tar hem Gatebil Drift Series 2018, tätt följd av Johnsen. En riktigt gastkramande final avslutade därmed Gatebil Drift Series. Vi som följt serien under året tycker att vi upplever ett lyft mot hur serien såg ut 2017, och vi hoppas att Gatebil och förarna tillsammans fortsätter att jobba för att utveckla serien inför 2019. Just nu vet vi inte om och i vilken form vi kommer att leverera nyheter till er från den serien, diskussionerna med Gatebil har precis börjat. Men vi vet att det blir i någon form i alla fall.

Preliminärt resultat, top 10 GDS 2018
1 Ørjan Nilsen 323
2 Joachim Johnsen 317
3 Odd-Helge Helstad 233
4 Jim Olofsson 226
5 Øyvind Bogen 224
6 Tony Averstedt 206
7 Marcus Furberg 188
8 Emil Andre Bogen 159
9 Christian Bakkerud 156
10 Andreas Øvergaard 146

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Wilfried Butin – DriftZone.se