5100: ”Det känns som vi är tillbaka på banan ordentligt igen!”

0
199

Om du har varit på Mantorp Park så är chansen stor att du har stött på MK 5100 på ett eller annat sätt. Häng med när vi kollar läget med Linköpingsgänget!

5100 är en förening som startades redan för 12 år sedan, då man sedan 6-7 år tillbaka försökt arrangera motortävlingar i olika former runt Linköping. Numera är Mantorp Park hemvisten och man arrangerade under 2019 ett antal tillfällen till körning under parollen ”Motorsport för alla”.

För att få en summering av 2019 kontaktade DriftZone föreningens ordförande Jimmy Ståhlberg.

Vi kan börja med en summering, hur har säsongen 2019 varit för er, om vi har driftingen främst i tanken?
-2019 har varit ett stort steg framåt för oss som förening. Efter uppehållet 2016-2017 så känns det som vi är tillbaka på banan ordentligt igen. Vi har haft det stora privilegiet att få behålla stor del av funktionärerna som var med oss innan och även fått in ett gäng nya härliga människor. Förarmässigt är vi inte riktigt tillbaka på den nivå vi var på 2015 men vi närmar oss. Även här har vi haft en väldigt trogen skara som kom tillbaka och körde alla gånger för oss och till er vill vi rikta ett stort tack för förtroendet. 5100 är en 100% ideell förening som verkar för att köra bandagar på Mantorp Park.

Ni kör på Mantorp Park, en populär bana där det är trångt om tider. Känner ni att det är begränsande för er eller att banans främst är en tillgång?
-Utan alla grymma människor som jobbar på Mantorp Park och deras engagemang finns det inte en chans att vi skulle vara där vi är idag. Självklart finns det stora utmaningar med att hitta lediga tider när man anordnar dagar på en bana som Mantorp Park, men vi har en bra dialog varje år och de försöker tillmötesgå oss så mycket de bara kan. Vi tycker inte bantiden är det som sätter gränserna utan det är mer det att vi som ideell förningen inte mäktar med mer, då det ofta är samma människor som får dra dom stora lassen.

Förutom era egna event så är ni aktiva till exempel under Gatebil-helgerna och bjuder in förare till era garage och syns för en stor publik. Hur är mottagandet från allmänheten där?
-Under 2019 har 5100 förutom våra fyra egna körningar hållit i Dotz Drift Break, Jap Days och Halloween on Track. Gatebil har alltid varit ett sätt för oss i föreningen att ge tillbaka lite till våra funktionärer. Vi känner också att det är ett bra sätt att göra reklam samt att ha väldigt roligt med folk man lärt känna under alla år. Vi har under åren byggt ihop några mer eller mindre planerade fordon som vi använder under Gatebil bland annat poolbilen och dansgolvet, dessa har varit ett bra sätt att få kontakt med folk på plats då de sticker ut från allt annat och man kan då berätta mer om vilka vi är och vad vi gör.

Hur många är ni kärnan av MK5100?
-Vi är ca 30st men utav dessa 30 så sitter åtta i styrelsen. Utan våra vänner/funktionärer är vi ingenting. Vi i styrelsen har bara massa ideér men det är våra funktionärer som förverkligar dem.

Varifrån kommer namnet 5100?
-Namnet 5100 (Femtioett noll noll) kommer från en föredetta befälsbil hos polisen i Linköping. När vi var yngre och dummare så kördes det en hel del streetrace innan vi fick chansen att göra något ute på Mantorp Park. I början ute på Mantop Park körde vi kvällar 17-20 varannan dragracing och varannan bankörning men gick efter dålig uppslutning över helt till bankörning/drifting.

Tillgång på funktionärer är en fråga som många arrangörer brukar nämna. Hur har ni det med tillgång till funktionärer?
-Vi är oerhört tacksamma för den hjälp vi får på inte bara våra egna evenemang utan också på de vi hjälper Mantorp Park med. Vi ser att vi får in några nya ansikten varje år vilket vi tycker är jätteskoj. Något som 5100 skulle behöva som det ser ut idag är någon med mediavana som kan sköta våra sociala medier samt någon med ett mer säljande driv. Vi har många bra och mindre bra ideér, men vi behöver hjälp att få dem att bli verklighet.

I skrivande stund så har vår driftingkalender 52 event inlagda för 2020. Hur ser planeringen ut inför säsongen för er?
-Vi kommer komma ut med minst fyra datum 2020, det sista ska bara klaffa innan vi går ut med dem. Det är även lite annat på gång men det väljer vi att hålla lite på tills det är 100% klart.

Har ni några speciella partners ni vill tacka, som gör föreningens verksamhet möjlig?
-Vi vill tacka Mantorp Park, Tegneby Åkeri, Wilzéns Bygg, A NEW PERSPECTIVE och alla som kommer på våra körningar samt våra familjer som står ut med vår hobby.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Alen Demirovic, Christer Hägglund – DriftZone.se