Albin, 16 år, bygger drifting-Volvo inför säsongen

0
432

En tillgång för driftingen är möjligheten för alla att bygga bilar efter sina egna förutsättningar. Unge Albin Hedström utgår ifrån en Volvo 740 för att starta sin karriär.

Bilen är på väg att bli klar och nu stundar sommarens träningar på Klutmarksbanan.

Vem är du?
-Jag är 16 år och bor i Boliden i Västerbottens län. Går på praktiska gymnasiet i Skellefteå och håller på att utbilda mig till bilmekaniker.

Beskriv bilen du kör lite kortfattat.
-Min bil är en Volvo 740 1985 som jag satt ner en b230fk motor i. Jag kommer köra den med en M46-växellåda mest troligt just nu. Kör en original bakaxel. Har byggt denna bil typ helt själv..

Hur mycket har du gjort åt motorn?
-Botten är original, har slipat avgas- och insugskanaler, monterat hårdare ventilfjädrar och en omslipad fs324-kam. Originalturbo just nu, för jag vill ha mycket körtid. Inget nytt sprut, men ska hitta nån som kan programmera om boxarna sedan. Det sitter gröna spridare där också.

Vad kommer du att köra kommande sommar, tävling eller frikörningar?
-Jag kommer att köra alla träningar på Klutmarksbanan. Kanske även några mer träningar på andra ställen. Sedan kommer jag att köra alla tävlingar här uppe är tanken. Första tävlingen är i Piteå.

Vad har du för erfarenhet sedan tidigare? Har du tävlat någon gång?
-Jag har tränat drifting några år, men inte tävlat.

Vad har du för långsiktig målsättning med din drifting?
-Mitt mål är att börja köra i hela Sverige.

Någon tävling eller event kommande sommar som du ser extra mycket fram emot att delta i?
-Den tävling jag är mest taggad på att köra är motorveckan i Lycksele i juli.

Något annat du vill säga, någon du vill tacka etc?
-Jag vill tacka El och diesel för delar, även praktiska gymnasiet. Och ett stort tack till min pappa och Magnus Basmange Larsson som köpte motorn åt mig!

Magnus Basmange Larsson, driftingprofil från Skellefteå, som själv kör i Modified med begränsad budget. Du hjälpte alltså Albin med att köpa en motor till hans bygge. Berätta lite om hur det gick till.
-Jag snubblade över en motor som en kompis annonserade ut uppe i Råneå. Albin drömde om en sådan, men skola och pengar… Ja, ni vet ju alla hur det är. Såg att jag hade lite över att köpa den åt honom. Jag skulle ändå hem till familjen i Råneå, så jag tog släpvagnen och for ”hem” över helgen och köpte den. Vet ju att han har kämpat med att hitta någon bil att köra med. Kunskap att köra har jag sett att han har, trots att han är så ung. Så jag tyckte att det var läge att hjälpa med något så enkelt. Sa åt honom att bygger du ihop bilen så köper jag motorn, så ses vi på banan i sommar! Siktar själv på att ha mitt nya bygge klart. En Ford Sierra med Cheva 350 V8:a.

Kul att se att driftingkollektivet hjälps åt och att det satsas på yngre förmågor!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Privat