Ålunds byte: Nissan S14

0
951

Som Pontus Furbring berättade i vår artikel om hans nya bygge sålde han sin Nissan S14 till Boden. Vid närmare efterforskningar visade det sig att det var ett byte med Krister Ålund.

Vi kontaktade Krister för att höra lite om planerna med den nya bilen och vad mer som eventuellt finns i familjen.

Ni bytte chassi med Pontus Furbring, hur kommer detta byte sig?
 -Vi var ute efter en startklar bil där vi inte behövde göra så mycket för att ha något att köra. 

Krister berättar vidare att han kört en del rally i yngre dagar, men nu ville prova på drifting efter att sonen Elias köpt en Nissan S13. Med Nissan 350Z-projektet på lyften och en nybyggd BMW M50 på stativ blev det ett byte.

Vad kommer ni att göra med S14-chassit?
 -Samsonas-lådan ska monteras och sedan ska den bara användas tills något ger upp. Det är en ganska välbyggd bil som verkar kunna ge mycket körtid vilket är väldigt värdefullt.

Går bygget bra?
-Inte rört en skruv ännu och växellådan ska monteras innan det blir körning igen, det är fullt fokus på det andra chassit som står i verkstan nu.

Är planen att bli klar till säsongen 2021?
 -Ja, det är väl tanken, bilen är tänkt att vara redo att användas och inte försöka komplicera det hela så mycket. Jag tror den kommer att få åka en del isbana i vinter, så med tur så överlever den även det.

Vad kommer drivlinan att bestå av? Är det samma som när Pontus hade bilen?
 -Ja, det förblir samma setup tills något ger upp, då får man kosta på en ordentligare lösning för ändamålet, men om vi inte ökar någon effekt så borde nuvarande setup hålla ihop väldigt bra.

Varför har ni valt just LS och Samsonas?
 -En LS-motor och Samsonas-låda borde vara ett bra recept. Att åka LS har väl varit på tal länge inom familjen.

Efter en provkörning med S14 berättar Krister att även sonen Elias nu bygger en helsmidd LS turbo till sin S13.

 -Vi tänkte att en bil med 8 cylindrar med nästan 500 hjulhästar på 1100kg skulle vara skoj helt enkelt. En turbo maskin kanske är aktuellt i den också.

Kommer familjen att hålla igång flera bilar samtidigt?
 -Ja, två S-chassin och ett tredje på gång som inte är ett S-chassi. Men vi får se vad som sker. Lite problematiskt att transportera flera bilar och en mobil verkstad så fort man ska någonstans, men vi håller på att titta efter en vettig lösning.

Krister lämnar stafettpinnen vidare till sonen Elias, som vi får möta i en artikel inom kort.

Text: Christer Hägglund DriftZone.se
Foto: Alex Bergström