Planeringsmöte hos Vännäs Motorklubb

0
224

Driftingsektionen i Vännäs Motorklubb i Västerbotten har haft planeringsmöte inför säsongen 2019.

Vännäs MK startade under 2018 upp en driftingsektion, där Pär Winther och Anna-Karin Lindberg var två av de drivande krafterna.

Mathias Johansson är en av förarna som tävlar för Vännäs MK

”Vi tyckte att det behövdes en driftingsektion och började med att anordna en träning på en torsdagskväll. Vi ville se om någon skulle dyka upp, och det gjorde det. Innan säsongen var slut hade vi anordnat nio torsdagsträningar och en publikt öppen träning på en lördag.” berättar Pär Winther.

För att kunna vidareutveckla verksamheten sökte man medel från Idrottslyftet för att kunna åka på Svenska bilsportförbundets SGA- och utbildarträff på Arlanda. Träffen gav mycket matnyttig kunskap och inspiration. Just medel till olika satsningar har man jobbat mer med.

”Ja, vi har även sökt pengar från en lokal fond för att kunna köpa in depåutrustning och FIA-godkända hjälmar. Hjälmarna behövs för att nybörjare bara ska behöva dyka upp med sin bil, utan att investera i skyddsutrustning bara för att prova på. Tyvärr fick vi avslag på den ansökan.” fortsätter Pär.

Som alla ideella föreningar har även denna svårt att hitta ideella resurser som funktionärer. Därför utarbetas ett förslag om närmare samarbete med andra sektioner inom Vännäs MK, samt ett slags bonussystem där man får rabatt på medlems- och träningsavgifter om man även ställer upp som funktionär. Dessa förslag ska behandlas av Vännäs MK:s styrelse. Man kommer även att söka samarbeten med andra klubbar vid tävlingar och andra större evenemang.

Den driftingsugne behöver dock inte vänta ända till sommaren, utan tanken är att VMK ska börja tidigt med träningar på snö. Snösvängen kommer att vara en träning med vanliga vinterdäck, öppen för alla. Datum för Snösvängen kommer att meddelas senare. När den ordinarie säsongen drar igång kommer verksamheten att vara i stort sett lik 2018, med träning varannan torsdags kväll.

”Vi kommer också att försöka anordna några helgträningar för folk som kommer långväga ifrån,” fortsätter Pär Winther, ”och vi siktar också på att ha en tävling under 2019. Det blir då sannolikt en tävling som ingår i våra distrikts- respektive förbundsmästerskap i Övre norra.” DM och FM är något som SBF Övre norra arrangerar, där ProInt och SemiPro tävlar om Distriktsmästerskapet och Modified om Förbundsmästerskapet.

Pär avslutar: ”Att utveckla banan ytterligare står högt på priolistan, pengar kommer att sökas för betongbarriärer, ytterligare asfalt och utökning av ytan. Största problemet för en tävling just nu är säker publikplacering.”

Mattias Larsson, i Saab-Supran, tävlar också för Vännäs MK

Innan säsongen börjar siktar klubben också på att arrangera olika föreläsningar och utbildningar. Du som bor i området kring Umeå-Vännäs och är intresserad av drifting, kontakta VMK Drifting och bli en del av driftingfamiljen!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Emil Åhman – DriftZone.se