Pontus Franzén från Ö-vik: ”Keep drifting fun!”

0
784

Pontus Franzén var en kille som presenterade sig under sommarens körningar på Bus1 på Mittsverigebanan. En gång tappade han ett bakhjul och en annan rasade växellådan. Vi sökte upp Pontus för att höra om det någonsin gick bra för honom?

Först och främst, vem är Pontus?
-Ja, jag heter Pontus Franzén som sagt, är 26 år och maskinförare. Kör mest grävmaskin, men även traktor, lastbil, etc. Gillar det mesta på hjul som ryker, bullrar, smattrar och låter. Och att bygga, konstruera, svetsa och designa.

Har du familj? 
-Jag hyr ett litet hus utanför Bjästa med flickvännen Johanna, och har garaget i Västerhus där jag är uppvuxen. Garaget är en maskinverkstad som min farfar byggde i början på 70-talet för firman som nu ägs av min far och som även jag jobbar med nu. Vi har egna maskiner.

Beskriv vad det är du åker runt och sladdar i för bil. 
-Jag har byggt och kör en blåfolierad Nissan s14 med BMW m50b25. Motorn är strokad till 2,8 liter, med turbo och ger i nuläget 590whp och 730nm. Tillhörande växellåda och Nissans standard diff och drivaxlar. Har precis installerat en FAT framvagn som är just nu otestad men som verkar bra.

Var kommer man att kunna se dig köra då, när säsongen drar igång?
-Definitivt kommer jag köra Bus1 på Mittsverigebanan där jag kört nu och tränat. Vilket la grunden till att jag började bygga min bil för jag ville köra, men det hette Onsdagsbus då. Sedan har jag några kompisar som tävlar, Jim Nordquist, Jocke Ögren och Herman Jansson, så man har ju hela tiden lite motivation och någon att ta rygg på. Sedan är man och hälsar på i garagen och ser hur det går och vad dom pysslar med.

Inga tävlingsplaner?
-Jo, lite funderingar finns på Sverigecupen till sommaren, men min bil måste ha ny bur och vagnsbok för det och det är ett ganska omfattande jobb. Men ska det göras så är det ju nu när det är vinter.

Vad har du för erfarenhet sedan tidigare? 
-Har inte tävlat förut så blir ju lite nervöst isf, den erfarenhet jag har sen tidigare är bara sladdat isbana med olika bilar. Jag gick i skola i Arjeplog, BST-linjen som är lite mot biltestverksamheten som finns där uppe, så det blev en del sladdade på kvällar och nätter där. Men det är en väldans skillnad att sladda på asfalt och is!

Har du någon långsiktig målsättning med din drifting? 
-Har inga speciella konkreta framtidsmål just nu. Det klart att man drömmer om att köra drifting på hög nivå, men just nu fokuserar jag på att lära mig, bli en bra förare och framförallt, ha kul. Keep drifting fun säger dom ju! Så får man rida på vågen och försöka se hur långt den tar en, men ska alltid försöka komma ihåg att ha kul.

Någon event kommande sommar som du ser extra mycket fram emot att delta i? 
-Har så lite erfarenhet av sånt här med det jag ser fram emot är väl Bus1 som är nära tillhands, sen har jag tänkt en del på att det skulle vara kul att få prova åka på Mantorp någon gång, en riktig bana. Men då behöver jag nog någon racebuss av något slag så man kan bo där.

Något annat du vill säga, någon du vill tacka etc?
-Om det är någon jag skulle tacka så är det isåfall nog min flickvän Johanna som ställer upp och hjälper så bra hon kan och har förståelse och är positiv och stöttar hela tiden. Sen har jag fått en del jättebra hjälp från bla Mattias Sandgren på Sävar motor och av Bakaxeldelar. Så de ska definitivt ha en reklamplats på bilen!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se