Stefan rattar välbyggd Ahlgrensbilargrön BMW

0
677
Bilen i första utförandet 2015

En förare som vi träffat på ganska ofta de senaste åren på olika frikörningar och open track days i mellannorrland är Stefan Daubner.

När vi träffar Stefan på en frikörning på Sundsvall Raceway så kör han i vanlig ordning sin gröna BMW E30. Det diskuterades för en tid sedan vad en korrekt benämning på bilens färg skulle vara och man kom fram till att Ahlgrensbilargrön var en bra benämning. Stefan höll med om det och skrev på Facebook: ”Ja, det stämmer. Jag la en grön Ahlgrens bil på taket. Hittade den aldrig mer.” När Bus1 på Mittsverigebanan hade premiär nyligen så fick därför Stefan en påse med bara gröna bilar av arrangören.

Stefan, berätta lite om bilen till att börja med.
-Bilen är en BMW E30 som jag har haft i tre år nu. Första året så var den ganska mycket original. Sedan byggde jag om den för två år sedan och då blev det ett lite seriösare bygge.

Vad är det för motor?
-Det är en BMW-sexa, med smidda prylar rakt igenom, som lämnar 704 hk på bakhjulen. Funderar på att mappa om och justera kammar för att få ett bättre register, så att bilen blir lättare att köra. Det är mycket sparka koppling nu.

Chassimässigt då?
-Jag har byggt om framvagn och bakvagn ganska mycket, satt i bur, och en del annat. Chassimässigt är jag nöjd nu. Det ska i andra coils fram, den är lite svampig ibland, men annars är jag nöjd.

Är den godkänd enligt något tävlingsreglemente?
-Det är den inte, men flera som har tittat på den säger att den borde gå att få godkänd enligt Modified-reglementet.

Vad är din bakgrund?
-Ja, jag har byggt bilar i olika former i ungefär 15 år. Mycket turbomotorer av olika slag. Byggt nån dragracingbil och kört lite sånt. En Nissan 200SX jag byggde gjorde 8.97 på strippen som bäst. Den hade också en BMW-motor, en överladdad s38b36. Sen kom Rickard Ivars och härmade mig med samma motorkoncept i sin s14.

Jasså, där ser man. 
-Haha, ja, jag var åtminstone först. Har även haft en BMW Z3 Turbo som jag körde racing med och SFRO-reggade med turbo också. Sen har jag haft en legend car, med Suzuki GSXR-motor med turbo. Den sladdade jag runt med på Onsdagsbus.

Jag ser dig mest i eller runt Sundsvall, men du kommer från Östersund, eller hur?
-Ja, det stämmer, jag bor i Östersund.

Hur är det med drifting runt Östersund då?
-Det finns ingenstans att köra, utan då är det till att åka hit till Sundsvall eller till Mittsverigebanan i Härnösand. Vi har även ganska nära till två banor i Norge, Verdal Motorsenter och Frøya Raceway. Verdal är en riktigt fin bana för drifting.

Andra ställen du brukar köra på?
-Gatebil förstås. Jag har varit på Gatebil i… ja det är nog 7-8 år nu. De flesta gånger med egen bil att köra med. En gång byggde jag om en Z3 Coupé Turbo lite snabbt för Gatebil. Vi körde den ner till Mantorp, mappade längs vägen, körde tre dagar på bana, sen hem igen. Gatebil är fantastiskt roligt i all galenskap. Det är bilar överallt. Var även ner till Gröndal för ett par år sedan och körde där. Den banan gillade jag.

Gatebil Mantorp 2017

Du har inga tävlingsambitioner?
-Nej, egentligen inte. Det vore roligt att köra en eller ett par tävlingar och få en bedömning av körningen, så vi får se. Lite sugen att ställa upp i Modified i någon Northern Drift Series-deltävling. Man vet aldrig.

Hur ser kommande vinter ut då? Du tänker väl inte sitta utan projekt om du nu är nöjd med BMW:n som den är?
-haha nej, det går inte. Jag har fått tag i en Nissan 300SX i USA-utförande. Den är kortare än de vanliga och saknar baksäte. Var inte alls speciellt vanliga i Sverige. Så den är det tänkt att det ska bli något roligt av. Har inte bestämt riktigt om det blir race- eller driftbygge.

Spännande, vad blir det för drivlina i den då? Överladdat förstås?
-Jag har aldrig byggt en V8 med turbo, så jag tänkte mig en turbomatad LS-maskin. Tror dock inte att den bli klar på en vinter, utan det tar nog två i alla fall. Men man vet aldrig heller…

Under tiden så passar vi på att njuta av Stefans körning på banorna!