Daigo Saito och Johan Kristoffersson vinnare i Gymkhana Grid

0
570

Det blev en legend i Daigo Saito och en i allra högsta grad aktiv i form av svenske dubble världsmästaren Johan Kristoffersson som tog hem de två klasserna i Monster Energy Gymkhana Grid i Sydafrika.

Eventet, där Ken Block ingår i arrangörsstaben, körs i två klasser, en för fyrhjulsdrivna bilar, AWD, och en för bakhjulsdrivna bilar, RWD. I den fyrhjulsdrivna klassen dominerar rallycrossförare, och vår egen Johan Kristoffersson var regerande mästare inför tävlingen. I RWD-klassen återfinner vi många driftare, och där var det Luke Woodham som skulle försöka försvara sin seger från fjolåret.

Som vi redan berättat deltog Christian Bakkerud från Norge i tävlingen, enligt livestreamen som ersättare för Fredric Aasbø. Bakkerud blev tyvärr utslagen redan i topp 16 av ukrainaren Dimitriy Illyuk.

Christian Bakkerud. Foto: Andreas Harrisson

I semifinalerna möttes fjolårsvinnaren Luke Woodham och lokale föraren Jason Webb, och i den andra Daigo Saito mot Steve Baggsy Biagioni. I den första vann Webb och i den andra Saito. I battlen om tredjepris möttes därför Woodham och Baggsy, en battle som Woodham vann och lyckades därmed bärga den sista pallplatsen. I finalen blev det en tuff kamp där Daigo Saito kopplade greppet mot slutet och vann. Saito körde en mycket läcker Chevrolet Corvette, och Jason Webb en Ford Mustang cab.

Johan Kristoffersson under en rallycrosstävling.
Foto: Lucas Martínez Farrapeira, Licensierad enligt Creative Commons

I RWD-klassen mötte Johan Krisoffersson Jonathan Buck i den ena semifinalen, medan den andra var en ren familjeuppgörelse mellan rallylegendaren, numera WRX-föraren, Petter Solberg som fick möta sin son Oliver Solberg. Pappa visade att gammal är äldst, delvis på grund av att Oliver missade en hängande boll som förarna skulle träffa med bilens bakdel, vilket gav honom ett tidstillägg. I finalen stod så Johan Kristoffersson mot sin teamägare Petter Solberg, båda i Volkswagen Polo R. Johan visade dock att han inte tänkte ge bort något till chefen, och satte honom på plats med en vinst i finalen och vann därmed för andra året i rad. Oliver Solberg knep tredjeplatsen.

Nästa år kommer Gymkhana Grid att köras i Europa, men var är inte bestämt.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Andreas Harrisson – DriftZone.se, Lucas Martínez Farrapeira