En vecka för revansch?

0
447

Den kommande veckan är riktigt packad med intressanta händelser för oss som gillar drifting. Häng med när vi går igenom vad det är.

I vår nordiska serie Gatebil Drift Series är det dags för deltävling två, denna gång på Mantorp Park. Första deltävlingen gick på Vålerbanen i Norge för några veckor sedan, under mycket blöta förhållanden. Fjolårsvinnaren Ørjan Nilsen kvalade som nr 17 och hamnade utanför stegen. Jag vet att Ørjan inte accepterar sådana resultat, och hans revanschlusta lär gå att känna i luften. Odd-Helge Helstad var kvaletta med två åk som båda var bättre än vad någon annan kunde prestera. Trots det åkte Odd-Helge ut i första omgången mot Fredrik Myhre. Även Odd-Helge kommer att vilja ha revansch.

Odd-Helge Helstad

En annan som säkert känner sig sugen på revansch är Tony Averstedt. Tony har sedan elfteplatsen på Våler vunnit Close Calls Royale. Tony hade en otrolig utveckling under förra säsongen, var med och fightades i toppen av tabellen ända till slutet och vet att det är dit han vill igen.

Johan Andersson körde på sitt vanliga sätt på Våler; lugnt, stabilt och vinnande. Jag är övertygad om att Johan kommer att vara med i toppen även på Mantorp.

Därtill har vi kanske några wildcards, som kommer att göra allt för att visa att de hör hemma i serien. Det kan ge en ytterligare krydda till anrättningen.

En sak som kan röra till det lite för teamen är att kvalet går på fredag morgon kl 09, och redan kl 18 är elimineringen. Inte jättemånga timmar att laga eller skaffa fram nya delar, om olyckan är framme.

Om vi lyfter blicken en nivå till, upp till vår europeiska serie Drift Masters European Championship, så är det även där dags för andra deltävlingen. Den första avgjordes i mitten av maj i Greinbach i Österrike. Även här tror jag att revansch kommer att vara ett nyckelord. Det var många som inte alls presterade det man hade tänkt sig.

Grzegorz Hypki

Den största besvikelsen tyckte jag var Grzegorz Hypki. Som en av de, sett över hela säsongen, starkaste utmanarna till James Deane förra året hade jag förväntat mig klart mer av honom i säsongspremiären. Han verkade inte alls trivas med bilen och fick inte körningen att stämma. Jag har svårt att se att Hypki accepterar att fortsätta så. Ett par andra som inte lyckades så bra var bröderna Shanahan. Jack var förvisso kvaletta, men åkte ut alldeles för tidigt för att vara nöjd med tävlingen som helhet. Lillebror Conors bil blev inte klar förrän precis innan avresan, och man hade en massa problem på grund av det. Conor tvingades bryta tävlingen.

Vår svenske förare, Christian Erlandsson, kvalade inte in, och var mycket besviken efter kvalet. Christian har höga krav på sig själv, och med en duktig spotter i Christoffer Åslev ska han kunna lyckas. Tittar man på banan i den animering som släppts så tycker jag att den ser ut att kunna vara en bana som passar Christian.

James Deane, Adam Zalewski och det nya stjärnskottet Duane McKeever kommer med stor sannolikhet också att vara med och fightas om topplaceringarna. Deane och Zalewski har haft en månad på sig att ytterligare finjustera sina nybyggda bilar, med vilka man presterade bra redan i Österrike.

Mårten Stångberg under Monster Gymkhana på Gatebil 2018.

Förutom allt detta så kommer det dessutom att bli Breisladden på Mantorp Park. Eftersom banan firar 50 år i år så kommer den som vinner Breisladden att få en speciell titel. På lördagskvällen körs också en gymkhana-tävling, liknande den som arrangerades förra året. Häftigt, spektakulärt och riktigt bra publikunderhållning.

Text: Christer Hägglund DriftZone.se
Foto: Henrik Andersson, Björn Billsten, Leo Holmberg – DriftZone.se