Krönika: Prioriteras rätt evenemang?

0
471

”Lev som jag lär, inte som jag lever” ska den gamle prästen hemmavid ha sagt för att ursäkta sitt syndiga liv med både sprit och kvinnor. Men det uttrycket gäller nog för fler än honom.

Det jag tänker på är ett svar man ofta får när man intervjuar förare om vad som prioriteras i en satsning. ”Sätestid” ingår ofta i svaret som högt prioriterat. Det vill säga timmar bakom ratten, helst i sin tävlingsbil. Körning under raceliknande förhållanden. Men lever förarna som de lär?

Lineup inför ett körpass på ett välbesökt event.

Ja, det är det jag funderar lite på. Det jag tycker mig se är att förarna har ett stort engagemang för vissa evenemang. Stora publikstinna event med där en stor del är festande med kompisarna nämns ofta i första andetaget när man frågar om favoritevent, och vi har under de senaste åren sett ett par nya event dyka upp, som genast blivit förarnas favoriter. Är det här man får ut mest av sin investering? Ett driftingteam slåss ofta hårt mot en tight ekonomisk budget och man måste prioritera, välja sina evenemang. En helg med ett event kostar en hel del, även om man inte kör så mycket.

Finns det alternativ, om det nu är sätestid man är ute efter? Ja, jag tycker faktiskt att det gör det. Dels så finns det faktiskt en hel del möjligheter att träna under vintern. På många ställen runt om i landet plogas det upp banor på sjöar, där det körs och sladdas. Med rätt inställning så kan en helg på sjön ge många sköna träningstimmar, där man ges chansen att nöta in speciella tekniska detaljer i körningen. Om vi tittar på världsstjärnorna i sporten så är det ingen hemlighet att Fredric Aasbø kört och fortfarande kör en hel del på svenska sjöar under vintervilan från Formula Drift.

Dels tänker jag också på frikörningar på olika banor under säsongen. Ett par kvällar på banan i Hamre, en frikörningsdag på Sundsvall Raceway eller en Drift Bash i Strängnäs, kan nog ge väl så mycket tid bakom ratten som en helg på något av de välkända eventen.

Så frågan är: Vilket prioriterar DU?

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se