Krönika: Vad är DriftZones roll i svensk drifting?

0
366

Nu när DriftZone är inne i den avslutande delen av sin andra säsong kan det vara på sin plats med ett litet förtydligande av vad vi själva ser som vår uppgift, vad vår plats i driftingfamiljen är.

För att vi känner oss som en välkomnad del av driftingfamiljen är det inget snack om. Men vår roll, som media, består av flera delar.

Berätta
Vi berättar och rapporterar från driftingtävlingar runt om i världen, med fokus på Sverige och Norden. Det innebär resultat från tävlingar, intervjuer med förare, inför-artiklar om evenemang, artiklar om alla som rör sig i bakgrunden för att få en sport att fungera, inte minst våra livestream-sändningar från tävlingar, och så vidare.

Guida
Genom att berätta om produkter, nylanseringar, med mera gör vi livet lite lättare för er som rör er i sporten. Det här sker genom annonser, främst i vår papperstidning och i våra livestream-sändningar, men även på webben. Ibland gör vi även reportage om våra annonsörer. Dessa reportage märks tydligt ut att de handlar om företag som vi har en affärsrelation med.

En av våra huvudförutsättningar med DriftZone är att vi ska nå ut till så många som möjligt och locka fler till sporten. Avgifter av olika slag hindrar spridning. Därför ska vi i möjligaste mån leverera våra nyheter gratis. Och eftersom våra tjänster är gratis, webnyheter, papperstidning och livestream, är annonser vår enda inkomstkälla och därmed nödvändigt även av den anledningen.

Debattera
Vi vill ge alla en möjlighet att komma till tals. Om man vill och har en fråga som har ett allmänintresse så kan man komma till oss med en insändare eller en debattartikel.

Påverka
Genom att känna vartåt vinden blåser, granska frågor ingående, prata med intressenter i olika frågor, och så vidare, kan vi bilda opinion och påverka beslut som tas. Genom val av ämnen, infallsvinklar i olika artiklar och val av krönikörer kan vi också påverka.

Det här innebär att om det finns ett missnöje i en fråga, om det finns arrangörer som verkar i vår sport som inte sköter sig eller inte har rent mjöl i påsen, om det finns stora frågetecken gällande regler, bedömningar eller annat som måste rätas ut, så är det en del av vår roll som media att ta tag i sådana frågor. Det ställer också krav på oss att, om vi agerar på rykten eller hörsägen, så långt möjligt kontrollera och verifiera uppgifter med inblandade parter, för att undvika att felaktiga uppgifter sprids.

Det är helt klart så att det är roligare att skriva om positiva saker, glada förare som vunnit en tävling, välarrangerade evenemang, stor publik, och så vidare.

För att bibehålla vår trovärdighet och för att genom att granska och ifrågasätta minska risken för orättvisor, kamraderi och maktmissbruk är det vår skyldighet att även ta i de obekväma frågorna.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Casey Fleser (lic. enl. Creative Commons BY 2.0)