Kvia norsk mästare efter dominans

0
392

Den förste mästaren i pro-klassen i nya Norwegian Drift Championship blev Tor Arne Kvia.

Tor Arne dominerade kvalen i alla tre deltävlingarna tillsammans med Markus Furberg. Duon var etta, tvåa eller som sämst trea i kvalen i alla tre deltävlingarna, men Kvia lyckades kapitalisera bättre på den fördel han skaffat sig.

Första deltävlingen på Vinstra var en blöt tillställning som ruskade om rejält och några favoriter blev tidigt utslagna. Odd-Helge Helstad och Alvin Laegreid möttes i finalen och Odd-Helge skaffade sig fördelen genom första segern.

Därefter var det dags för Lillesand och två deltävlingar på den nya banan där, som för övrigt ser ut att bli en riktigt fin anläggning. Även här tog duon Furberg och Kvia för sig i kvalet, med Kvia etta och Furberg trea, separerade av Mikkel Overgaard från Danmark. Här lyckades Furberg och Kvia ta sig hela vägen fram och möttes i finalen, där Kvia drog det längsta strået och därmed hade skaffat sig bra förutsättningar inför söndagens avgörande tävling.

Föga förvånande så stod kvalet på lördagen återigen mellan Furberg och Kvia, nu med Kvia som var etta och Furberg tvåa, med danske Mads Andreassen trea. För Furberg blev det respass redan i topp 16 mot rutinerade Helge Ougland, en förare som kört i elva säsonger, men som jag inte sett tävla förutom i Super 3 på Rudskogen. Odd-Helge Helstads motorproblem fortsatte och han drabbades av ett totalhaveri, något som teamet löste genom att på mycket kort tid sätta i en standard 2JZ i bilen. En motor som med den uppgraderade kringutrustningen såg ut att leverera fullt tillräckligt med effekt för Odd-Helge.

När så Lægreid åkte ut mot Simen Olsen i topp 16 så stod det klart att det skulle bli svårt att komma ikapp Kvia i sammandraget. Kvia var dock inte nöjd med detta utan gav allt för att vinna även den tredje och sista deltävlingen. I finalen mötte han den likaledes DMEC-rutinerade dansken Mikkel Overgaard, och finalen var verkligen den propagandaavslutning som Norwegian Drift Championship förtjänade. Värt att notera var också att teamkamraterna i Team Sørby Utleie, Øyvind Bogen och Andreas Øvergaard tog sig ända till battle om tredje pris. Tyvärr hade Øyvind fel på bilen och kom inte till start utan det blev en bye run för Andreas, som haltade igenom med framvagnsproblem.

Resultat, deltävling 3:

 1. Tor Arne Kvia
 2. Mikkel Overgaard (Danmark)
 3. Andreas Øvergaard
 4. Øyvind Bogen
 5. Odd-Helge Helstad
 6. Simen Olsen
 7. Nikolai Kristiansen
 8. Helge Ougland

Resultat, PRO Norwegian Drift Championship 2020

 1. Tor Arne Kvia 348 p
 2. Odd-Helge Helstad 298,5 p
 3. Mikkel Overgaard (Dk) 252,5 p
 4. Andreas Øvergaard 236 p
 5. Markus Furberg 218 p
 6. Alvin Lægreid 197 p
 7. Helge Ougland 189 p
 8. Simen Olsen 189 p
 9. Øyvind Bogen 186,5 p
 10. Janick Rasmussen (Dk) 137,5

I Pro2 var det Vykintas Punys som med seger i båda deltävlingarna i Lillesand tog hem totalsegern.

Resultat, PRO2 Norwegian Drift Championship 2020

1. Vykintas Punys 346,5
2. Robin Skedsmo 304
3. Henrik Høimyr 261,5
4. Ludvik Vonka 240
5. Morten Lyngøy 214

Kompletta tabeller finns på bilsport.no

En fin start för Norwegian Drift Championship och det ska bli spännande att se hur serien ser ut 2021.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Norwegian Drift Championship